Podróże, wakacje
Wakacje
Nawigacja: Strona główna » Artykuł
Porada miesiąca: Zobacz jak tanio zarezerwować hotel! >>

Tajine - tradycyjna potrawa Maroka

Tajine - tradycyjna potrawa Maroka

Kuchnia marokańska jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Jest różnorodna i jedyna w swoim rodzaju. Każdej podróży do Maroka towarzyszą kulinarne odkrycia, smak, oraz zapach tutejszej perełki - Tajine.
 

Tajine to tradycyjna i najpopularniejsza potrawa kuchni marokańskiej. Podawana jest jednak nie tylko w Maroku. Znaleźć ją można w większości krajów Afryki Północnej, w szczególności w państwach tzw. Maghrebu. Potrawa ta swoja nazwę zawdzięcza naczyniu, w którym się ją przyrządza.

Tajine jest to gliniane, przeważnie bogato zdobione naczynie. Składa się z dwóch części: okrągłej podstawy i stożkowatej pokrywy. Tajine porównywane jest do tzw. „wolno gotujących garnków”. Jego wykonanie daje możliwość duszenia w nim mięsa i warzyw bezpośrednio na ogniu, budowa zaś sprawia, że para, która tworzy się w czasie gotowania krąży w naczyniu. Taki sposób przyrządzania potraw daje pewność, że będą one soczyste, aromatyczne, a mięso w nich będzie miękkie i smaczne.

Tajine podawane w MarrakeszuMarokańska Tajine to potrawa składająca się z wolno duszonego mięsa z dodatkiem warzyw i/lub owoców. Przeważnie używa się baraniny lub kurczaka, ale można także spotkać odmiany rybnej Tajine. Do mięsa dodaje się wszystko to, co jest sezonowo dostępne. Popularnymi odmianami marokańskiej Tajine są baranina duszona z warzywami, takimi jak np. marchew, cebula, pomidory, itp.; Tajine z kurczaka w sosie cytrynowym z dodatkiem miodu; Tajine z ryby w pomidorach.

Kombinacji jest wiele. Do każdej Tajine używa się typowo marokańskich przypraw: szafranu, cynamonu, kurkumy, kardamonu, kuminu, a także imbiru, papryki i pieprzu. Do niektórych przepisów dodaje się także migdały, ziarna sezamu, itp. Mieszanka warzyw, owoców i przypraw nadaje mięsu niepowtarzalny smak i aromat. Tajine podaje się przeważnie z kaszą Kuskus, lub z arabskim chlebkiem.

Niezależnie od składników Tajine jest daniem niepowtarzalnym. Poprzez różnorodność opcji, każdy może przyrządzić je wedle własnego gustu, eliminując niechciane składniki i zastępując je innymi. Jest to także potrawa całoroczna, gdyż w przypadku braku któregoś z sezonowych warzyw czy owoców, można użyć aktualnie dostępnych.

Kolory Maroka przejawiają się w tutejszych kolorowych potrawach, a Tajine wydaje się być tą najbardziej barwną. Pomijając jej smak, sposób przygotowania może stać się niezwykłym rytuałem, dzięki któremu możemy poczuć się jakbyśmy byli w tym jednym z najpiękniejszych miejsc na Ziemi.

Przepis na Tajine z kurczaka:

  • 4 udka kurczaka
  • 4 pomidory
  • Cebula
  • 1 łyżka miodu
  • Garść rodzynek
  • Garść posiekanych migdałów
  • Garść ziaren sezamu
  • Oliwa
  • Szafran
  • Sól i pieprz
  • Świeży imbir
Umyć udka, natrzeć solą i pieprzem. W tajine rozgrzać oliwę i usmażyć udka aż zrobią się brązowe. Dodać obrane i pokrojone na kawałki pomidory oraz pokrojoną w paski cebulę. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiedy kurczak zacznie robić się miękki, dodać rodzynki, migdały, sezam i przyprawy, polać miodem. W razie potrzeby podlać wodą. Dusić do momentu kiedy mięso będzie miękkie. Podawać z kuskusem.

/ mzi, fot. wikimedia.org /

Komentarze:


dzasiu
2013-02-10


Inny przepis: Mięso kroimy w kawałki wielkości kęsów. Doprawiamy je solą i pieprzem, oprószamy mąką. Na dużej głębokiej patelni bądź w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy mięso, aż równomiernie się zrumieni.

Przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i w razie potrzeby dodajemy pozostałą oliwę.. Smażymy 5 minut, aż cebula zmięknie.

Dodajemy czosnek, imbir, ras el hanout oraz przecier, smażymy kilka minut. Dokładamy z powrotem mięso i dokładnie mieszamy.
1) Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 i 1/2 godziny. Dokładamy morele, sok z cytryny i miód do smaku, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 30-45 minut.
2) Kiedy mięso będzie miękkie, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
3) Przygotowujemy kuskus wg przepisu na opakowaniu, zalewając go wodą bądź bulionem.
4) Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut.
5) Dodajmy posiekane zioła, skórkę z cytryny, sok oraz oliwę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

kazikss
2011-01-17


Jeśli mam być szczery to Tajine jest ciekawa potrawa dla nas obcokrajowcow, ale tylko za pierwszym czy drugim razem. Nie da sie tego jesc codziennie i wcale sie nie dziwie ze lokalesy wybieraja czesciej do jedzenia "kanapke ze wszystkim" a nie tajine mimo iz jest w prownywalenj cenie. Zwlaszcza ze przygotowanie prawdziwego tajine trwa baaaardzo dlugo i w praktycznie zadnej restauracji nie praktykuja tego w opisany sposob a raczej dusza to w normalnym garnku i tylko podgrzewaja pozniej we wspomnianym naczyniu. Przy okazji slynny marokanski kuskus przygotowuje sie okolo 3-4 godzin wiec w restauracjach dostepny jest on tylko w wybranych godzinach (jezeli znajdziecie taka w ktorej jest zawsze tzn ze daja wam zwykly kuskus 5-minutowy jaki i w polsce mozecie sobie zrobic).

Aby skomentować musisz być zalogowany.

REKLAMA
Relacje z wakacji: