Nie jesteś zalogowany.
Ostrzegam, że zdjęcia w następnym wpisie będą pokazywać bardzo brutalne sceny szlachtowania zwierząt.
Osoby wrażliwe na niedolę zwierząt proszę o wyrozumiałość.
Opisuję tylko to co widziałem i tylko to co tam się odbywa niemal codziennie
niecodzienna tradycja pogrzebowa i niewątpliwie ciekawa
nie miałem pojęcia, że bawoły nawet te domowe mogą mieć umaszczenie trzody chlewnej
Nie mnie oceniać inne obyczaje. Co tam jest normą -w naszej kulturze już niekoniecznie i na odwrót. Ja może jestem dziwna, ale mnie generalnie mało co szokuje( w sensie innych wierzeń, obyczajów,zachowań itp. w innych kulturach). Mogę się tylko przyglądać i uszanować.
Tradycja pogrzebowa bardzo ciekawa.
W kwestii ewentualnego szoku: mam na ten temat w zasadzie identyczne zdanie jak Antenka ( które to opisała powyżej); na świecie jest tak dużo wszelkich odmian obrzędów kulturowych, które mogłyby nas, europejczyków szokować, ze lepiej niech wrażliwcy takich rzeczy nie oglądają.
Ja na to patrzę przez pryzmat ciekawości świata i nijak nie można porównywać pewnych obrzędów, tradycji, itd.... z tymi które znamy z własnego podwórka, bo świat jest ogromny i dzieją się na nim rzeczy dla nas niezrozumiałe.
Szkoda tylko tych biednych zwierząt..... nie wystarczył by nieboszczykowi jeden? no tak... wtedy pogrzeb byłby za skromny i rodzina pewnie postrzegana byłaby za skąpców. Tak czy siak - obrazki z pewnościa niecodzienne.
(Oskar podeślij jak możesz link do tego filmu Martny, bo na YT znalazł mi się tylko jakiś 47-sekundowy zwiastun (Sulawesi)
PS. dziadek w czapce typu "Słońce Peru" normalnie wymiata a te czaszki na parapecie..... no cóż : co kraj to obyczaj; nasuwa mi siĘ jednak pytanie : jak oni to znoszą (tych na parapetach) od momentu "zejścia" do momentu fazy kiedy sa juz kością, czyli czaszką ???
; - nasuwają mi się jakieś makabryczne obrazki???
(a tak przy okazji- Oskar skuś się może na Relację z Peru, please......)
Ostatnio edytowany przez oscar (2016-10-06 19:24:36)
ja Cie przerwe! skończysz jedną zaczniesz drugą
albo najlepiej pisz obie naraz
(dzięki za link; jutro poogladam)
Dziadek? to było proste: JEST WYZSZY OD BABCI
Ostatnio edytowany przez oscar (2016-10-07 07:16:24)
Domy bardzo fotogeniczne
Widoczki fajne a ta ostatnia panorama bardzo ładna
Dzięki za doping Rano cd. zapraszam
Oscar, obrzędy pogrzebowe bardzo ciekawe ale krwawe sceny z udziałem byków zdecydowanie nie dla mnie Za to domki bardzo mi się podobają. Czy wewnątrz są podobne do tych z Sumatry? Też mieszka tam kilka rodzin?
Co do relacji z Ekwadoru i Indonezji (było jeszcze Zimbabwe i Botswana oraz Portugalia) to chyba dopiero na emeryturze zabiorę się za nie
Przecież ja jeszcze nie skończyłam rejsu do Norwegii
Pisanie relacji to nie jest moja mocna strona - zazdroszczę wszystkim, którzy w parę dni po powrocie zdają relację i kończą ją szybko