Wigilia z restauracji coraz bardziej popularna
Coraz więcej Polaków rezygnuje z własnoręcznego przygotowywania potraw świątecznych i zamawia je w restauracjach oraz firmach cateringowych. Wszystko to przez brak wolnego czasu oraz dużą ilość obowiązków zawodowych, których liczba nie zmniejsza się w okresie świątecznym.
Restauratorzy oraz właściciele firm cateringowych potwierdzają że z roku na rok zwiększa się liczba zamawianych potraw świątecznych. Wigilijne dania zamawiają już nie tylko ludzie zamożni, którzy większość czasu spędzają w pracy. Coraz częściej na zakup gotowych dań decydują się również osoby z tzw. klasy średniej, którym po prostu nie chce się przygotowywać samemu potraw na święta.
Wprawdzie dużą ilość gotowych potraw można kupić za stosunkowo nieduże pieniądze w supermarketach, jednak ludzie w ten wyjątkowy wigilijny wieczór chcą mieć na stołach potrawy najwyższej jakości i nie żałują na to pieniędzy.
Największym powodzeniem wśród zamawianych dań świątecznych cieszą się dania tradycyjne. Wśród nich najczęściej zamawiana jest ryba w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami czy barszcz z uszkami. Osoby nie lubiące karpia, decydują się najczęściej na łososia w jarzynach.
Fr / 2009-12-23
Komentarze: