Zastanawialiście się który ser na świecie jest najdroższy i ile kosztuje? Według rankingu ogłoszonego w Wielkiej Brytanii, najdroższym serem świata jest ser Pule produkowany w Serbii, a dokładniej w rezerwacie przyrody Zasavica. Za kilogram tego specjału zapłacimy prawie 1300 dolarów.
Ser Pule produkowany jest według sekretnej receptury w rezerwacie Zasavica w Serbii. Jego sekret tkwi w mleku dawanym przez specjalnego gatunku bałkańskie oślice. Jeden kilogram sera Pule powstaje z 25 litrów mleka, sama technologia jego wytwarzania jest objęta ścisłą tajemnicą.
Rezerwat Przyrody Zasavica znajduje się na południu Vojvodiny, na wschód od rzeki Driny i na południe od Savy. To wyjątkowe miejsce otoczono ochroną, aby chronić bieg rzeki o tej samej nazwie. Władze postanowiły wykorzystać ser do promocji regionu - postanowiono, że będzie można go kupić jedynie na terenie rezerwatu. Ma to przyciągnąć turystów w ten, nie da się zaprzeczyć piękny i dziewiczy region.
Ile kosztują najdroższe sery świata? Oto pierwsza trójka:
- Pule (1280 dolarów/kg)
- Cheddar (390 dolarów/kg)
- Brie (83 dolary/kg)