WWF apeluje do restauratorów
WWF wystosowało apel do restauratorów, aby ci nie przyrządzali potraw z tuńczyka błękitnopłetwego, gdyż zdaniem organizacji jest to zagrożony gatunek.
Apel skierowany jest przede wszystkim do restauracji serwującej potrawy japońskie - tuńczyk błękitnopłetwy jest bardzo popularną rybą stosowaną przy przyrządzaniu sushi.
Tuńczyk błękitnopłetwy jest rybą wędrowną z rodziny makrelowatych i jednocześnie największym z tuńczyków, jego waga dochodzi nawet do 700 kg. Największy udokumentowany okaz został złapany w okolicach Nowej Szkocji, ważył 680 kg. W Stanach Zjednoczonych kilogram tuńczyka kosztuje około 20 dolarów, w Japonii już ponad 300 dolarów. Wysoka cena mięsa tuńczyka jest jednym z powodów, dla których ryba ta jest masowo wyławiana.
WWF (dawniej World Wildlife Fund) powstał w 1961 roku i jest organizację ekologiczną o charakterze międzynarodowym. Jej misją jest powstrzymanie degradacji środowiska naturalnego oraz stworzenie przyszłości, w której ludzie będą żyli w harmonii z przyrodą.
Fr / 2010-04-01
Komentarze: