Większość z nas miała okazję korzystać z usług PKP. Przy tej okazji, szczególnie na dłuższych trasach zdarzało nam się zgłodnieć. Co więc jemy podróżując koleją?
Najczęściej wykorzystujemy dwie możliwości - wcześniej przygotowujemy posiłek w domu i zabieramy go w podróż, albo korzystamy z usług WARSu, spółki obsługującej kolejowe wagony barowe i restauracyjne. Zleciła ona pracowni badania opinii publicznej Gik Polonia badania dotyczące popularności potraw, oferowanych w wagonach restauracyjnych.
Okazało się że podróżni wybierają tradycyjne polskie dania - na śniadanie króluje jajecznica, za to na obiad preferujemy kotlet schabowy. W dziesiątce najbardziej popularnych potraw znalazły się także pierogi i flaki czy żurek. Wyjątkiem jest włoska piada - włoski placek z nadzieniem, który niedawno został wprowadzony do menu WARSu i zasmakował podróżnym.
WARS S.A. (dawniej Przedsiębiorstwo Wagonów Sypialnych i Restauracyjnych WARS) jest firmą usługową obsługującą nie tylko wagony restauracyjne i barowe, ale także wagony sypialne i wagony z miejscami do leżenia. Obecnie firma dysponuje ok. 810 wagonami, których właścicielem jest spółka PKP Intercity S.A.
Brak komentarzy. |