Tokio liderem najlepszych restauracji
Zdaniem najsłynniejszego na świecie przewodnika dla smakoszy Michelin na 2010 r. Tokio jest światową stolicą trzygwiazdkowych restauracji, drugie miejsce przypadło stolicy Francji - Paryżowi.
W Tokio znajduje się 160 tys. restauracji, 67 proc. z lokalizacji wybranych przez recenzentów Michelin-a to miejsca specjalizujące się w kuchni japońskiej. Kulinarny przewodnik Michelin w Japonii obejmuje 15 dzielnic Tokio i po raz pierwszy zawiera opisy izakaya (małe lokale gastronomiczne), restauracji z kushiage i yakitori (szaszłykarnie) oraz te serwujące kuchnię wegetariańską shojin ryori.
Głosami recenzentów najwyższa nota została przyznana 11 tokijskim restauracjom. Stolica Japonii może również poszczycić się największą sumą gwiazdek - 261, przyznanych 197 restauracjom. Jest to o 34 gwiazdki więcej niż w ubiegłym roku.
Fr / 2010-01-05
Komentarze: