Sushi to dzisiaj najbardziej popularna i znana na świecie potrawa japońska. Co to takiego? Otóż zakwaszany ryż - to chyba najtrafniejsze określenie tej przekąski. Natomiast dodatki jakie zastosujemy, to tylko i wyłącznie inwencja kucharza.
Tym, którzy wybierają się do japońskiej restauracji polecam zacząć posiłek od zupy miso. To przysmak gwiazd, które zaczynają od niej dzień i stosują podczas diety odchudzającej. Nazwa zupa miso pochodzi stąd, że głównym jej składnikiem jest pasta miso. Pasta miso to inaczej aktywna biologicznie soja, która została w specjalny sposób sfermentowana. Zupa miso wykazuje zatem dobroczynne działanie na układ trawienny, korzystnie działa na krew i system odpornościowy. Stwierdzono również, że jej spożywanie zmniejszyło w Japonii skutki choroby popromiennej. Zgodnie z badaniami populacyjnymi - Japończyków zalicza się do najbardziej długowiecznych społeczeństw na Ziemi, między innymi dlatego, że prawidłowo i zdrowo się odżywiają.
Jako danie główne polecam najbardziej popularne maki, czyli jedną z odmian sushi. Słowo maki oznacza zawijać, rolować. To pokrojone w dość grube plastry wałki ryżu, w środku których znajdują się oczywiście kawałki surowej ryby. Ryż owinięty jest w algi morskie, tak zwane nori. Do maków podawany jest zwyczajowo sos sojowy, w którym maczamy rybę oraz chrzan japoński, czyli wasabi. Pamiętajmy, że jest on niezwykle ostry.
Godne spróbowania jest także sushi sashimi - może to być na przykład kulka ryżowa z surową krewetką na wierzchu. Słowo sashimi oznacza surowy produkt (niekoniecznie rybę). Najbardziej efektowne jest jednak gunkan sushi, czyli łódź podwodna. To pionowo ustawiane kulki ryżowe o owalnym kształcie, owinięte nori, z proponowanym produktem na wierzchu. Często z kawiorem, małżami, serkiem tofu. Polecam także tańsze - sashimi. Zazwyczaj to różne rodzaje surowych ryb serwowane bez ryżu oraz uramaki, czyli rodzaj maków zrolowanych odwrotnie. Zewnętrzną warstwę stanowi ryż, często oklejony innym produktem na przykład rybą lub kawiorem. Sushi nigiri zaś - to sushi z produktem na wierzchu. Czyli przykładowa krewetka również będzie zaliczona do nigiri.suariska | uwielbiammmm... |