Polacy wydają coraz więcej w restauracjach
Według danych podanych przez Główny Urząd Statystyczny (GUS) Polacy wydają coraz więcej na posiłki w restauracjach, wzrost dotyczy przede wszystkim lokali ze średniego i niższego segmentu cenowego.
Według badań GUS-u w 2000 roku klienci restauracji wydawali średnio niespełna 8,5 złotego, w 2010 roku kwota ta wzrosła do niespełna 23 złotych.
Zdaniem restauratorów, którzy skomentowali badanie na łamach „Pulsu Biznesu”, wzrost wydatków wynika raczej ze wzrostu cen niż zwiększonej liczby osób, decydujących się na jedzenie posiłków w lokalach.
Patrząc na średnie wydatki Europejczyków, wciąż jesteśmy w tyle co sprawia, że restauratorzy patrzą w przyszłość z optymizmem. Przeciętny Europejczyk na usługi gastronomiczne wydaje prawie 10 proc. budżetu, w Polsce wskaźnik ten wynosi niewiele ponad 2 proc.
Fr, fot. photoxpress.com / 2011-07-13 / źródło: pb.pl
Komentarze: