W miniony weekend grupa 200 kucharzy ustanowiła w Krakowie rekord Guinnessa, piekąc najdłuższą pizzę świata. Wypiek miał długość 1010,28 metra.
Bicie rekordu odbyło się w ramach imprezy pod nazwą „Pizza w skali Makro” zorganizowanej przez sieć Makro Cash & Carry oraz krakowską restaurację Magillo. Rekordowe danie przygotował zespół 200 kucharzy z całej Polski z Grzegorzem Kazubskim i Robertem Ciechomskim, szefami kuchni MAKRO, na czele.
Przygotowania rozpoczęły się w sobotę od rozładunku kilku ton surowców, m.in. 3,5 tony mąki, 2 tony sera mozarella, 600 kg pieczarek. Następnie przez całą dobę kucharze wyrabiali ciasto i przygotowywali wszystkie składniki, aby w niedzielę przygotować największą pizzę świata.
Upieczona pizza piemoncka, z kukurydzą i pieczarkami, została zmierzona i Raymond Marshall reprezentujący oficjalne biuro Księgi Rekordów Guinnessa ogłosił wynik (1010,28 metra), który pozwolił na wpisanie rekordowej pizzy do Księgi Rekordów Guinnesa.