Islandia: restauracje McDonalds znikają z wyspy
Restauracje McDonalds działające na terenie Islandii zostaną zamknięte. Jest to wynik kryzysu który spowodował znaczny spadek wartości islandzkiej korony.
Właściciel licencji franchisingowej, na podstawie której działały islandzkie restauracje sieci McDonalds, zobligowany był do importu wszystkich produktów potrzebnych do prowadzenia działalności z Niemiec. Ze względu na spadek kursu korony islandzkiej w ostatnim roku, oraz poziom ceł, koszty prowadzenia restauracji stały się zbyt duże aby móc konkurować z innymi sieciami typu fast food, które wykorzystują produkty lokalne.
Kultowa kanapka Big Mac już wcześniej zdrożała do równowartości 5,29 dolara amerykańskiego. Aby restauracje mogły na niej zarabiać, cena powinna zostać zwiększona do 6,36 dolara. Oznaczałoby to, że byłby to najdroższy Big Mac na świecie.
Dotychczasowy właściciel islandzkich McDonald’sów nie składa broni i planuje otworzyć inną sieć restauracji pod nową marką, przy wykorzystaniu lokalnych produktów.
McDonald’s Corporation jest siecią barów szybkiej obsługi, która została założona w 1940 r. w San Bernardino w Kalifornii przez braci Dicka i Maca McDonaldów. Pierwszą polską restaurację otwarto 16 czerwca 1992 roku w Warszawie - na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej. W dniu otwarcia ustanowiony został rekord świata w liczbie transakcji, 45 tysięcy klientów dokonało 13.304 zamówień. W Polsce znajduje się ponad 200 lokali tej sieci. Zatrudnionych w nich jest ponad 13 tys. osób.
Fr / 2009-11-05
Komentarze: