Linie lotnicza KLM znana jest z organizowania niespodzianek dla pasażerów. W ostatnim czasie, zostali oni zaskoczeni podniebnym koncertem, oraz co ciekawsze - kolacją przygotowaną ze świeżych składników, którą przyrządził w trakcie lotu słynny holenderski szefa kuchni - Richard Ekkebus.
Podniebne smaki.Kolacja przygotowana przez Richarda Ekkebus była ostatnim etapem kwalifikacji na Certyfikowanego Master Szefa, który jest najwyższym tytułem przyznawanym profesjonalistom w holenderskiej gastronomii. Komisja w składzie znamienitych holenderskich szefów kuchni ogłosiła, że Ekkebus zdał pomyślnie kolejny etap egzaminu przeprowadzony wyjątkowo na pokładzie samolotu. Richard Ekkebus od grudnia 2012 roku jest odpowiedzialny za komponowanie posiłków serwowanych pasażerom Klasy Biznes linii KLM.
Kolacja dla pasażerów linii KLM przygotowana przez Richarda składała się z następujących elementów:
Przystawka- Białe szparagi z homarem, serwowane z dressingiem z pomarańczy, marchewek i musztardy
- Ceviche z bogactwem pomidorów i arbuza zwieńczone hiszpańską szynką Bellota i chrupiącymi pomidorami na zakwasie
Danie główne- Holenderski filet z soli podany z krabami z Morza Północnego, z konfiturą z kalafiora i typowymi holenderskimi Opperdoes z ziemniaków i wodorostów
- Gulasz cielęcy: duszona cielęcina w kremowym sosie, otulona letnimi warzywami i spaghetti oraz obsypana grzybami
Deser- Panna cotta z czarnym pieprzem i czerwonymi porzeczkami marynowanymi w hibiskusie
- Ciasto czekoladowe z kremem brulée i ciemną czekoladą ganache
Egzamin końcowy Richarda Ekkebus odbędzie się w restauracji Amber** w Hong Kongu, w czasie którego specjalnie powołana komisja oceni ponad 100 aspektów kulinarnego kunsztu Richarda.
Na początku tego roku linie KLM otrzymały wyróżnienie Skycanner’s European Airline Food Awards w kategorii lotów długodystansowych. KLM od lat serwuje w Klasie Biznes posiłki komponowane przez najsłynniejszych holenderskich szefów kuchni łącząc ich siły z doświadczeniem znanych sommelierów. Holenderskie linie lotnicze dużą wagę przykładają również do wysokiej jakości składników, na bazie których przygotowywane są posiłki serwowane na pokładzie (w Klasie Ekonomicznej kanapki przygotowywane są wyłącznie z organicznego pieczywa). Na szczególną uwagę zasługuje menu w Klasie Biznes, które zmienia się co tydzień, a podróżni mają do wyboru np. duszoną dziczyznę lub dorsza w curry w sosie kokosowo-cytrynowym.