Gdzie są najdroższe restauracje?
Jadąc na wakacje często, chcąc spróbować lokalnej kuchni, stołujemy się w restauracjach. Przed wyjazdem warto jednak sprawdzić czy za posiłek nie zapłacimy tam jak za przysłowiowe zboże. Zasada ta dotyczy nie tylko dalekich wyjazdów, ale także podróży po Europie.
W których krajach w Europie zapłacimy najwięcej za posiłek w restauracji? Zdaniem belgijskiej gazety Le Soir, to holenderskie lokale są najdroższymi w Europie. Średnio za obiad składający się z trzech dań w restauracji w Holandii zapłacimy 27,5 euro (ok. 115 zł), nieco mniej zapłacimy w Belgii - 25 euro (ok. 104 zł) oraz w Wielkiej Brytanii.
Czemu w wielu lokalach posiłki są tak drogie. Restauratorzy bronią się tym, że po części winni są temu sami klienci chcący skosztować coraz to bardziej wykwintnych potraw. Nie bez znaczenia jest także fakt ceny samych półproduktów, które w Holandii i Belgii są jednymi z droższych.
Fr, fot. photoxpress.com/ann triling / 2014-01-19
Komentarze: