Chicago: hodowla pszczół w hotelu Marriott
Na dachu hotelu Marriott w Chicago uruchomiono hodowlę pszczół. W pięciu ulach umiejscowionych na 9 piętrze żyje ponad 400 tysięcy tych owadów.
Miód produkowany przez pszczoły jest używany przez kucharzy do przygotowywania posiłków dla hotelowych gości. „Staram się przygotowywać nasze posiłki w sposób tradycyjny, korzystając z naturalnych produktów. Specjalnością hotelu jest zimne miodowo-pszeniczne piwo podawane w barze. W hotelowym sklepie można kupić także małe buteleczki z miodem w cenie 5 dolarów” - powiedział Myk Banas, szef kucharzy w hotelu Marriott.
Ze względu na lokalizację hotelu, pszczoły pokonują nawet 10 kilometrów poszukując kwiatów z których zbierają nektar i pyłek. Przez ostatni rok pszczoły wyprodukowały 90 kilogramów czystego miodu.
Fr / 2010-05-21
Komentarze: