Nie jesteś zalogowany.
Łodzie dobijają do brzegu przy ogrodach Shalimar Bagh, (widać je na ostatnim zdjęciu z jeziora) będących rekonstrukcją ogrodów perskich.
Ogrody to kanały, naturalne źródła, fontanny, kaskady wodne, tarasy, aleje, zatopione w bujnej roślinności zarówno kwiatów jak i drzew, a wszystko to z przedgórzami Himalajów w tle.
Jak już wspomniałem, to był okres świąteczny. Ludków było sporo!
Byliśmy tam jedynymi białasami. Wzbudzaliśmy ogromne zaciekawienie.
Niemal cały czas w koło nas był spory tłumek miejscowych.
Pozowaniom do zdjęć nie było końca.
Na miejscu okazało się że w pobliżu jest też drugi ogród. Mimo ze nie było go w programie, wstąpiliśmy na krótki spacer i tam!
Niemal wszystkie dziewczyny zaopatrzyły się tam w zimowe futrzane czapki, co jak sie później okazało wcale nie było takim złym pomysłem.
Odwiedzamy też największy meczet w Śrinagar
tam też spotykam fajnego ptaszka
Wieczorem „wpadamy” na dywany i kaszmirskie szaliczki. To jedyna okazja by cos kupić w Kaszmirze.
Mi się podoba ten indyjski pierdzielnik
Co masz na myśli mówiąc, że tam śmierdzi? Czym cuchnie? Kanalizacją, śmieciami, padliną?
Czym śmierdzi?? Kałem, moczem, śmieciami, brudem. To taka specyficzna indyjska masala.
Nie zamierzam dyskutować o gustach, ani tym bardziej kogoś krytykować, bo każdy ma prawo lubić to co chce.
Tego na szczęście na północy nie zastałem. To zupełnie inne Indie!!
Piękne te ogrody! Kwiaty, ludzie, kolory...
Północ - to zawsze Północ nawet w Indiach inna niż południe
Północ - to zawsze Północ - Masz 100% racji a na dowód pierwsze zdjęcie z trasy do Ladakh
Dzięki!
Proszę o więcej
Oscar tylko jedno zdjęcie dałeś? - ja mam dziś dziś mnóstwo wolnego czasu - jestem gotowa na bardziej obszerną fotorelację
Wczesne śniadanie, rejs powrotny łódką do przystani i dalej przejazd busami w kierunku Ladakhu.
Przejazd jedną z piękniejszych górskich dróg świata, z zapierającymi dech w piersiach widokami na Himalaje, do Kargil, niewielkiego miasta zagubionego wśród gór i wysokich przełęczy.
cdn.
wszędzie były jeszcze spływajace jęzory lodu
i jeszcze kilka
Wycieczkowe ABC
TRANSPORT
W Delhi i Agrze poruszamy się wygodnym autobusem. W Kaszmirze i Ladakh są 14 osobowe busy mercedesa. Przy zmianie prowincji zmiana busa i kierowcy. Samochody są w zupełnie dobrym stanie. Brak jednak w środku nagłośnienia. Kierowcy wyśmienici. Na dodatek mili i sympatyczni.
Bagaże podróżują z nami leżąc na dachu pod plandeką.