Nie jesteś zalogowany.
Byłam na własną rękę i stwierdzam, że objazd autokarem (chociaż czasami jeżdżę na wycieczki zorganizowane i je sobie chwalę) nie da człowiekowi posmakować tego kraju. Diabeł tkwi w szczegółach.
Moja Albania to:
1. Berat - słynne, zabytkowe Miasto Tysiąca Okien.
2. Przydrożne widoki - czasem piękne, czasem nie.
3. Porto Palermo - urocza, nadmorska dziura przeniesiona chyba rodem z Dzikiego Zachodu...
4. Inne urocze, nadmorskie dziury, których nawet nie poznałam z nazwy...
5. Tysiącletnie drzewa oliwne...
cdn. zaraz
Ostatnio edytowany przez texarkana (2017-06-20 02:20:11)
6. Ksamil - znany nie tylko w Albanii kurort nad Morzem Jońskim.
7. Butrint - starożytne miasto zarastające makią.
8. Zabytkowa Gjirokastra, Miasto Kamiennych Dachów.
9. Kruje, zwane "albańskim Krakowem" - chyba z racji rejestracji samochodowych zaczynających się na KR?
10. Przydrożne sklepiki, w których masz wybór: melony czy żwir? Albo sprzedające dekle zgubione na dziurawych, albańskich drogach przez przez zagranicznych gości.
Ostatnio edytowany przez texarkana (2017-06-20 02:27:12)
11. XV-wieczny meczet w Tiranie z pięknie wymalowanymi w środku ścianami.
12. Bunkry Tito, wykorzystywane do najróżniejszych celów - np. jako przydrożne sklepiki z miodem i ziołami.
13. Rejs blaszaną łodzią po Jeziorze Koman otoczonym przez niesamowite góry.
14. Niebieskie Jezioro Szkoderskie, z którego widać niebieską Czarnogórę.
15. Kanion Osumi, którym biegnie szlak pieszy po wodzie - czasem głębokiej po pachy.
16. Niesamowity kurorcik Golem pod Durres nad Adriatykiem - dawne wczasowisko prominentów komunistycznych, dziś prawie ukryte w lasku, który od tamtych czasów zdążył już wyrosnąć (i może był zasadzony, żeby chronić aparatczyków). Z osiołkami dowożącymi jedzenie do sklepów i owoce na plażę...
Polecam ten kraj!
Ostatnio edytowany przez texarkana (2017-06-20 02:32:16)
Texarkana piękna ta "Twoja" Albania Ja byłam tylko w Beracie i na rejsie po jeziorze Koman. Czuję wielki niedosyt. To właśnie te dziury są "prawdziwe". Czytałam, o tych śmieciach, ale nigdzie nie widziałam. Tak jak nie widziałam żadnego bunkra
Hyde, z bunkrami to i u mnie było kiepsko, dlatego muszę zrobić poprawkę! Ale niech się trochę sytuacja w Europie uspokoi.
Osiołki niezmiennie piekne