Nie jesteś zalogowany.
Dupin to po chorwacku delfin
Ostatnio edytowany przez hapol (2017-03-03 16:40:09)
Ale zanim go zobaczyliśmy musieliśmy spędzić jedyne 36 godzin w autokarze
Zaraz po wyjeździe z Katowic, przed Tychami silnik autokaru zaczął dziwnie pracować, gasł....znowu ruszał....znowu gasł i tak w kółko...
Szczęście w nieszczęściu że jakimś cudem dokulał się do bazy transportowej, gdzie tylko dzięki wielkiej pomocy mechaników udało się naprawić awarię....nie pamiętam już dokładnie ale chyba wysiadło coś z klimą czy ogrzewaniem.
Nieważne, ale z tego co mówili mechanicy jakby tego jakoś nie naprawili autokar dalej by nie pojechał....Na bazie spędziliśmy 7 godzin...
Potem w nocy kierowca zaufał dżipiesowi.....co skończyło się jazdą przez pola i zatrzymanie kilka metrów przed wielką szopą ....cofanie i wyjazd zajęło kolejne 2 godzinki
Rano powitały nas takie widoczki
Docieramy wreszcie po wyczerpującej podróży do miasta Pag na wyspie....Pag
Wyspa Pag znana jest także jako jedna z najbardziej słonecznych wysp Adriatyku; słońce świeci tu 2.500 godzin rocznie.
Dostać można się na nią tylko promem albo mostem, który UWAGA podczas silnych wiatrów jest zamykany!!! i wtedy amba fatima
Na wyspie wciąż żywe jest tradycyjne „branje” – do glinianych basenów (salin) wpuszcza się wodę morską, która pod wpływem słońca wyparowuje, a na dnie zostaje sól. Saline na Pagu są jednymi z najstarszych na wschodnim wybrzeżu Adriatyku, a produkcja soli jest tu największa w całej Chorwacji.
przepraszam za kiepskiej jakości zdjęcia ale wtedy nie miałem jeszcze eldżika i robiłem zdjęcia aparatem fotograficznym
Zatrzymujemy się w hotelu Belvedere
W Chorwacji byłem z 10 lat temu. Ciekawe czy coś się zmieniło??
Po odpoczynku idziemy do małego muzeum tego, z czego Pag słynie....
Benedyktyńska szkoła wyplatania koronki już wiekami uczyła młode mieszkanki Pagu delikatnej pracy igłą i nicią, które koronką ozdabiały białe narodowe stroje oraz dzięki temu zaskarbiły koronce z Pagu ochronę UNESCO jako niematerialnemu dziedzictwu kulturowemu świata.
Zrobienie takiej koronki trwa nawet i kilka miesięcy dlatego cena też jest odpowiednia....za 1cm2 tego cudeńka trzeba zapłacić i kilkadziesiąt euro a tych bardziej misternie wykonanych i kilkaset
[img]https://lh3.googleusercontent.com/fz_-IsOPuptZ9xsOPvZIZ_w4sjYXEwV3N-ksUffv5cx6V68RyEfumXT_j5fx2OaDa7NO0ASbHKV6RxSFAHfP5hfwkJTcGcmHvumPky3x70szN21a_WU1_YP4m98uAthFQ1F_tUzGznHcV-ZEmK89S6H1juEvY5QUgMLi4-u14oCKpWW9ZJlG6xGFwc5kuAauYyup1Q9rGcAh1EizFKfdK6CVFydNpVn9LRZahVwJv-DGCv9qOkEMbChS3ConlaTH-nOlhLUaVvirSelnQFyNBPqUZdTr-Up1A57n3fWsLrW65XO6oN_VWW3Xm1jikc6peeQn95bDngdC2_OKSHBf1FUG6bPZKEhbRlgliJrLLyRRd42950cp7O6hmk8KDvctRk0ht-dwAELiwqJVFemuMFL2WuPslvEtx7st5m7xgPcwgCOaAvPHrhNPzJB_iGogEBdKO5-UJO2xr7IxjlsrBBV0RVnwLfBsvWooVNjkvEq3ti0cOIlyOfCm4w8quItzkHorE8DnbWIzUviRs_qwqNp8j3Y5KG_gC3XJ9uupS_QxuwuZin4jXtnNyPdcGWFE8YL3u7aNUsFoHHRfvftkFVzucQbgVIMuzZwWnx9pR7VgfM6O01RkGg=w858-h643-no[img]
Hmmmmm.....skoro koronka to ćipka....to koronczarka nazywa się w takim razie ćipkarka
oscar napisał:
W Chorwacji byłem z 10 lat temu. Ciekawe czy coś się zmieniło??
Oskar....napewno ceny
Hapolku a co to za obijanie się??? Chyba dosyć tego odpoczynku???
Julcia...no to dobrze trafiłaś z tym wypoczynkiem....aktualnie wypoczywam w Ustroniu
Wiem wiem...dlatego myśle że masz tam duuuuużo czasu
nie mam....szwędacz włączony od rana do wieczora
Jak zakończysz szwędanie to pamiętaj, że masz tutaj coś do dokończenia
w przyszłym tygodniu dopiero