Nie jesteś zalogowany.
Oscar, nie będę oryginalna... piękne zdjęcia
Z przyjemnością pooglądałam znajome kąty... Norwegia to nasz absolutny Nr1! Znamy ją i w pełnym słońcu, i trochę deszczowo też; i wzdłuż, i wzwyż i w szerz... Zawsze jeździliśmy indywidualnie, na własnych 4 kółkach, i zawsze chętnie tam wracamy. Bez N nie umiemy już żyć. Pierwsza wyprawa była maluchem, na Nordkapp, 1993 - jeśli mnie pamięć nie myli, ostatnia wyprawa - 2012 (chyba), kolejne też w planach.
Jak chcesz, zapraszam do moich relacji i galerii...
Pozdrawiam
@ mabro
Z tym porównywaniem …. to chyba coś pomyliłem, ale wszystko przed nami.
@AniaMW
Mam podobne zdanie. Norwegia to numer 1 w Europie. Tuż za nim (na mojej liście) Bawaria z Tyrolem. To dwie krainy które mogę zwiedzać bez końca.
Więcej zdjęć można obejrzeć:
http://www.travelmaniacy.pl/profil,5068 … ,galeria,0
dostaje pytania o termin w jakim byłem. Gdzieś to pisałem w dyskusji z Mabro. Nic to, powtórzę
Byliśmy koniec czerwca - początek lipca
pozdrawiam
I dobrze wybrałeś, bo właśnie od połowy czerwca do połowy lipca jest optymalna pora wyjazdów do N (z racji pogody i "długości dnia")
Miło było wspomnieć wycieczkę do Norwegii. Wspaniałe krajobrazy. My byliśmy po 15-tym czerwca, przygrzewało słoneczko, spotkaliśmy jeszcze sporo śniegu, polało w Bergen i rozpoczęły się "białe noce". Może kiedyś tam wrócimy, jeżeli zdrowie pozwoli. Polecamy :-)
Jeśli zeszliśmy na terminy wyjazdów, to może dodam że na północy Norwegii byłem w 2 połowie sierpnia (poprzednia wycieczka). W okolicach Nord Cap było już chłodno, a czasami nawet zimno. Na zwiedzanie północy sugeruję wybrać wcześniejsze terminy.
Oscar,przeoczyłam Twoje piękne fotki z Norwegii
Tylko Ty możesz mogłeś mieć w tamtych stronach słońce i śnieg w odpowiednich proporcjach jednocześnie
Jak byłam kiedyś z końcem kwietnia,to trafiłam na głęboką zimę
Oskar - przepięknie tam! Norwegia zawsze mi się marzyła, ale kurcze...drogo tam
Troszkę świadomie wybrałem ten termin, właśnie z uwagi na pogodę, długość dnia. przełamanie zimy i lata. Nie zawiodłem się! To świetny czas na Norwegię.
Ceny?? No cóż, trudno sie przyzwyczaić, ale za to po powrocie jak tanio
Widoki jednak rekompensują wszystko
Dla porządku dodam że ostatnie zdjęcia nie pochodzą z "Drogi Atlantyckiej"
sierpień w Norwegii potrafi wyglądać tak:
Oscar - piękna relacja, piękne miejsca - od dawna na mojej liście - GRATULUJE i pozytywnie zazdroszczę
Udało mi sie objechać Skandynawię w kółeczko. Szwecja czy Finlandia są ładne, ciekawe, ale nie powalają na kolana, za to Norwegia jest numerem 1 na mojej liście europejskich rarytasów.
Norwegię trzeba koniecznie zwiedzić.
ps. Zapomniałem o Wyspach Alandzkich (Finlandia). One dorównują Norwegii. To jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie. By to jednak zobaczyć trzeba wynająć łódź i popływać wśród ponad 6000 tysięcy wysp, wysepek, szkierów. Czasami jest ich tak dużo i tak gęsto porozrzucanych że trudno uwierzyć że to Bałtyk a nie jakieś małe jeziorka.
Ostatnio edytowany przez oscar (2016-06-06 09:27:05)
Oscar, super, że za pierwszym razem trafiłeś na piękną pogodę w Skandynawii... Często tak bywa, myślę, że na zachętę Ale wierz mi, zdjęcie z zachmurzonego Nordkappu zrobione w sierpniu, mogło by równie dobrze - innym razem wypaść na czerwiec
Przekonałam się, że po prostu nie ma reguł. Zależy od roku.
Bywają i piękne, słoneczne, gorące sierpnie i deszczowe czerwce w Norwegii. Zawsze pozostaje margines niepewności. Był i taki rok, że od czerwca do sierpnia lało albo padało. To jednak wyjątkowy epizod w historii wybryków pogody norweskiej. Ja i tak kocham tę krainę, bez względu na warunki atmosferyczne
Oczywiście wszystkim wyjeżdżającym do Skandynawii i tak życzę najpiękniejszych, słonecznych dni!!!!
Sama też takich właśnie oczekuję...
Wierzę, że w tym roku (mimo prognoz w kratkę) czerwiec będzie BAJECZNY
Pozdrawiam
AniaMW napisał:
Wierzę, że w tym roku (mimo prognoz w kratkę) czerwiec będzie BAJECZNY
Pozdrawiam
W takim razie trzymam kciuki