Pieczona gęś z kopytkami, cielęcina z marchewką, piernikowe ludziki i inne frykasy - takie bożonarodzeniowe menu niektóre linie lotnicze oferują swoim pasażerom.
British Airways serwuje pasażerom czekoladową roladę i świąteczne ciasta. Niemiecka Lufthansa oferuje świąteczny keks, piernik korzenny lub potrawy wigilijne.
Jak podaje British Airways, przepis na ciasto świąteczne został wymyślony przez Reginalda Burta, właściciela piekarni w Ogmore Vale w południowej Walii. Reginald stworzył przepis w 1930 roku, a jego receptura jest przekazywana w rodzinie Burtów już od trzech pokoleń. Jest to owocowe ciasto z dodatkiem orzechów i przypraw (m.in.: cynamonu i imbiru) udekorowane marcepanem i lukrem.
Pasażerowie pierwszej i biznes klasy Lufthansy mogą się spodziewać świątecznej kolacji w postaci pieczonej gęsi z buraczkami i kopytkami.
Z okazji świąt swoje menu wzbogaciła również Swiss. W pierwszej klasie serwuje się pstrąga z selerem, wołowinę z ziemniakami, ryż z anyżem oraz deser lodowo-kremowy ze specjalną ziołową przyprawą.
Podróżujący klasą biznes mogą zjeść cielęcinę z marchewką, jabłkową galaretkę, ciastko czekoladowe podane na ciepło z gałką lodów oraz sorbet. Do wyboru pasażerowie mają białe lub czerwone wino.
Polski przewoźnik - LOT również planuje wprowadzić zmianę w posiłkach. Nastąpi to w przyszłym roku; zamiast zestawu w plastikowym pudełku w klasie ekonomicznej na rejsach europejskich ma pojawić się kanapka. Zaś szef kuchni z renomowanego hotelu w Warszawie ma opracować autorskie menu w klasie biznes.
maciej_moch | "zamiast zestawu w plastikowym pudełku w klasie ekonomicznej na rejsach europejskich ma pojawić się kanapka" hehe suuuuper:D |
KaSiK | no LOT to podobno nie ma się czym popisać... |