Podróże, wakacje
Wakacje
Nawigacja: Strona główna » Artykuł
Porada miesiąca: Zobacz jak tanio zarezerwować hotel! >>

Kuchnia w Stambule

Kuchnia w Stambule

Co warto zjeść w Stambule, które tureckie potrawy spróbować, jaka jest kuchnia turecka? Stambuł położony jest na granicy dwóch kontynentów, mieszaninę europejskich i azjatyckich wpływów widać więc na każdym kroku, również w tutejszej kuchni. Zapraszamy na kulinarną wędrówkę po tym fascynującym mieście.
 

Śniadania.
W Turcji na śniadania najczęściej jada się biały ser (o charakterystycznym smaku, dość słony), oliwki, świeże pieczywo, jak również miód, dżem, pomidory i ogórki. W lokalnych piekarniach kupić można bardzo smaczne wyroby z ciasta francuskiego, nadziewane rozmaitymi farszami. Na licznych straganach w całym Stambule sprzedawane są obwarzanki i ciastka, wyglądem nieco przypominające hiszpańskie churros.

Obiady i kolacje.
Kuchnia turecka jest różnorodna i bardzo smaczna. W większości restauracji posiłek rozpoczyna się od meze, czyli zestawu rozmaitych przystawek, na które składają się między innymi pokrojone warzywa, podawane z oliwą lub w formie sałatek, faszerowane warzywa (zwłaszcza papryka, cukinie i bakłażany), liście winogron z różnymi farszami i börek czyli rodzaj pierogów z nadzieniem mięsnym, serowym lub warzywnym. Bardzo smaczne są również meze z ryb i owoców morza, na przykład wypełnione farszem małże, smażone krewetki i kalmary. Obowiązkowym dodatkiem jest hummus czyli pasta z ciecierzycy, czosnku i sezamu.

Będąc w Stambule koniecznie spróbować trzeba tutejszych zup, na szczególne polecenie zasługuje pikantna, świetnie rozgrzewająca i pożywna zupa z soczewicy (mercimek corbasi), aromatyczna zupa rybna oraz delikatna, biała zupa gotowana na bazie jogurtu.

Stambuł słynie z dużej ilości restauracji, bardzo popularne są tu dania z ryb, zwłaszcza w okolicy targu rybnego i dzielnicy Kumkapi. Godne polecenia są między innymi szaszłyki z miecznika z pomidorami i papryką, czy zapiekanka z krewetek z dodatkiem sera, papryki i pomidorów.

Mniejszy głód świetnie zaspokoi lahmacun (rodzaj tureckiej pizzy), niezwykle popularne są naleśniki (gozleme).

Lahmacun - nazywana turecką pizzą

Doner kebab - prawdziwy turecki kebab.Prawdziwy turecki kebab.
Kebab to zdecydowanie najbardziej znana na świecie turecka potrawa. Pod pojęciem tym kryje się danie z mięsa, występujące w wielu odmianach. Döner kebab to najczęściej mięso baranie lub drobiowe, pieczone na obracającym się, pionowym rożnie, skrawane specjalnym nożem. Podaje się go między innymi na talerzu (porsiyon) lub w cienkim cieście lavas (dürüm). Z kolei şiş kebab to danie zawierające oprócz mięsa kawałki pomidorów, zielonej papryki i cebuli. W Stambule kebab można zjeść praktycznie na każdym rogu, ceny różnią się w zależności od części miasta i rodzaju lokalu. Najtaniej jest w dzielnicy zaczynającej się za Meczetem Sulejmana, w okolicy Küçük Pazar, tam kebab z kurczaka, w świeżym, chrupiącym pieczywie, z dodatkiem marynowanych, pikantnych papryczek kupić można już za 2 TRY (ok. 3,6 zł). Aby złagodzić ostry smak warto nabyć w jednym z okolicznych sklepów ayran, niesłychanie popularny, lekko słony napój, wytwarzany z jogurtu i wody. Pragnienie można też ugasić sokiem ze świeżych granatów, sprzedawanym przez ulicznych sprzedawców w cenie już od 1,5 TRY (im bliżej modnych miejsc, tym drożej). W tej samej dzielnicy warto spróbować kanapki ze świeżą, podsmażoną makrelą i grubo pokrojonymi pomidorami.

Raj dla łasuchów.
Oferta kulinarna Stambułu z pewnością zadowoli również miłośników słodyczy. Niezaprzeczalnie króluje tu baklava, przysmak przygotowywany z ciasta listkowego, orzechów, cukru lub miodu. Całość jest zapiekana, krojona w rozmaite kształty i polewana lukrem, często dodaje się do niej również pistacje czy kakao. Kolejna w popularności jest chałwa, wytwarzana z miazgi nasion oleistych, w wielu cukierniach kupić można chałwę na gorąco, o wspaniałej, lekko ciągnącej konsystencji, gdzie ciepło jeszcze bardziej podkreśla słodycz smakołyku. Kubeczki z ciepłą chałwą zazwyczaj dodatkowo posypywane są mielonymi pistacjami.

Amatorzy słodkości z pewnością docenią też lokum - lokalny smakołyk o konsystencji galaretki, wyrabiany z mąki ziemniaczanej lub skrobi i cukru. Występuje on w różnych odmianach - posypany cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, dodaje się do niego również orzechy, pistacje, owoce, migdały, a aromatu nadaje wanilia, woda różana lub mięta. Na deser chętnie jada się również owoce sezonowe, przyjezdni powinni spróbować zwłaszcza serwowanych wiosną zielonych migdałów oraz śliwek, podawanych z dodatkiem soli. Popularne są faszerowane migdałami figi, kandyzowana dynia oraz morele ze specjalną słodką pastą. W Stambule skosztować też trzeba puddingu mlecznego (o smaku wanilii lub czekolady) oraz zapiekanego puddingu ryżowego.

Kawa, herbata i alkohole.
W Stambule herbata podawana jest w małych szklankach, kształtem przypominających tulipany, jest ona bardzo mocna, aromatyczna, pije się ją gorącą, z dodatkiem dużej ilości cukru. Kawę serwuje się na trzy sposoby: słodką şekerli, półsłodką orta oraz bez cukru, nazywaną sade. W Turcji, zwłaszcza zimą, pije się salep, bardzo słodki napój, przyrządzany z korzeni storczyka i cynamonu. Najpopularniejszym napojem alkoholowym jest raki, czyli anyżowa wódka o delikatnym posmaku lukrecji. Najczęściej podaje się ją mocno schłodzoną, zmieszaną pół na pół z wodą, tak, że tworzy napój o mlecznym kolorze. Skusić się można też na tureckie wino - białe gatunki mają z reguły owocowy smak, czerwone są znacznie mocniejsze.

/ kpl, fot. wikimedia.org /

Komentarze:


katerina
2013-04-19


Nic dodac,nic ujac!

Aby skomentować musisz być zalogowany.

REKLAMA
Relacje z wakacji: