Podróże, wakacje
Wakacje
Nawigacja: Strona główna » Artykuł
Porada miesiąca: Zobacz jak tanio zarezerwować hotel! >>

Włoskie hity kulinarne: przygotuj je w domu!

Włoskie hity kulinarne: przygotuj je w domu!

Kuchnię włoską już dawno pokochał cały świat. Doskonały balans smaków, proste receptury oparte o łatwo dostępne składniki oraz aromat: bogaty, intensywny i niezwykle przyjemny dla kubków smakowych - to powody niesłabnącej popularności. Wcale jednak nie musisz wyjeżdżać do słonecznej Italii. Większość dań przygotujesz samodzielnie w domu.
 

Oto prawdziwe hity kuchni włoskiej, które z powodzeniem odtworzysz w domu. Sprawdź i znajdź inspirację dla siebie!

Pizza: królowa Włoch

Pierwsza pizza powstała dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej II, czyli… Margherity, i to już w połowie XIX wieku. To proste i wyrafinowane zarazem danie na stałe zapisało się w menu wszystkich smakoszy. Pizzę serwuje się na całym świecie - i w ojczystym Neapolu, i w restauracji U Skrzypka w Gdańsku. Jak ją przygotować w domu?

  • Na ciasto potrzebujesz mąki 00 (możesz ją zastąpić tortową, 450), drożdży, oliwy, wody oraz szczypty soli - przepis z łatwością znajdziesz online.
  • Niezbędny będzie sos pomidorowy, najlepiej przyrządzony samodzielnie z dodatkiem bazylii, oregano oraz czosnku.
  • Obowiązkowa jest również mozzarella, najlepiej di Bufala, czyli z mleka bawolic.
  • Do tego dodatki, jakie tylko zapragniesz - np. prosciutto i rukola czy oliwki i anchois. Wybór należy do Ciebie.

Pamiętaj: prawdziwa włoska pizza jest serwowana na cienkim cieście. Sos znajduje się zaś na pizzy, pod składnikami. W słonecznej Italii sos czosnkowy stojący obok talerza raczej się nie pojawia.

Lasagne

Płaty makaronowe przekładane ragu di bolognese (sosem bolońskim) z mozzarellą, parmezanem oraz sosem beszamelowym - zapiekanka idealna? Absolutnie tak! Choć jej przyrządzenie wymaga odrobiny zachodu, warto. Jak powstaje?

  • Płaty makaronowe do lasagne kupisz w większości sklepów. Każdy z nich musisz pokryć sosem beszamelowym, by zmiękł w czasie pieczenia, a warstwy makaronu przełożyć sosem bolońskim i, ewentualnie, mozzarellą.
  • Beszamel to gęsty, biały sos powstający z zasmażki mąki z masłem oraz z mleka, przyprawiony szczyptą soli oraz gałki muszkatołowej - na koniec zalewasz nim całą zapiekankę.
  • Najlepszy sos boloński dusi się przez kilka godzin - tak, by wydobyły się i połączyły wszystkie aromaty mięsa oraz warzyw (nie tylko pomidorów, ale i marchewek czy selera naciowego oraz cebuli i czosnku).

Po upieczeniu (przez ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni) warto lasagne odstawić na chwilę do zastygnięcia - tak, by łatwo się ją kroiło.

Spaghetti

Uwaga! Spaghetti Bolognese to danie, którego w prawdziwej włoskiej trattorii się nie uświadczy! Sos boloński najczęściej trafia do lasagne lub cannelloni, bądź jest komponowany z innymi odmianami makaronu. A jeśli spaghetti, to np.:

  • aglio e olio - z czosnkiem i oliwą, wersja najprostsza, w której do ugotowanego (al dente!) makaronu spaghetti dodaje się delikatnie zrumieniony na oliwie czosnek i posypuje całość parmezanem;
  • carbonara - z dodatkiem przesmażonego boczku (a raczej podgardla wieprzowego) i sosem z żółtek oraz parmezanem.

Warto pamiętać, że dla Włochów gotowanie to prawdziwa sztuka. A na sztukę trzeba mieć czas. Poświęć go, by zakosztować tego, co najlepsze w słonecznej Italii lub zamów oryginalne dania włoskie - w lokalach takich jak U Skrzypka w Gdańsku z dostawą do domu. Bo w kulinarną podróż do Neapolu czy Bolonii możesz wyruszyć o każdej porze dnia. Warto!

/ Frwh /

Komentarze:


Brak komentarzy.


Aby skomentować musisz być zalogowany.

REKLAMA