Kuchnię włoską już dawno pokochał cały świat. Doskonały balans smaków, proste receptury oparte o łatwo dostępne składniki oraz aromat: bogaty, intensywny i niezwykle przyjemny dla kubków smakowych - to powody niesłabnącej popularności. Wcale jednak nie musisz wyjeżdżać do słonecznej Italii. Większość dań przygotujesz samodzielnie w domu.
Oto prawdziwe hity kuchni włoskiej, które z powodzeniem odtworzysz w domu. Sprawdź i znajdź inspirację dla siebie!
Pierwsza pizza powstała dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej II, czyli… Margherity, i to już w połowie XIX wieku. To proste i wyrafinowane zarazem danie na stałe zapisało się w menu wszystkich smakoszy. Pizzę serwuje się na całym świecie - i w ojczystym Neapolu, i w restauracji U Skrzypka w Gdańsku. Jak ją przygotować w domu?
Pamiętaj: prawdziwa włoska pizza jest serwowana na cienkim cieście. Sos znajduje się zaś na pizzy, pod składnikami. W słonecznej Italii sos czosnkowy stojący obok talerza raczej się nie pojawia.
Płaty makaronowe przekładane ragu di bolognese (sosem bolońskim) z mozzarellą, parmezanem oraz sosem beszamelowym - zapiekanka idealna? Absolutnie tak! Choć jej przyrządzenie wymaga odrobiny zachodu, warto. Jak powstaje?
Po upieczeniu (przez ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni) warto lasagne odstawić na chwilę do zastygnięcia - tak, by łatwo się ją kroiło.
Uwaga! Spaghetti Bolognese to danie, którego w prawdziwej włoskiej trattorii się nie uświadczy! Sos boloński najczęściej trafia do lasagne lub cannelloni, bądź jest komponowany z innymi odmianami makaronu. A jeśli spaghetti, to np.:
Warto pamiętać, że dla Włochów gotowanie to prawdziwa sztuka. A na sztukę trzeba mieć czas. Poświęć go, by zakosztować tego, co najlepsze w słonecznej Italii lub zamów oryginalne dania włoskie - w lokalach takich jak U Skrzypka w Gdańsku z dostawą do domu. Bo w kulinarną podróż do Neapolu czy Bolonii możesz wyruszyć o każdej porze dnia. Warto!
Brak komentarzy. |