We Włoszech brakuje pizzaioli, kim oni są?
Jeśli spytamy kogoś, jaka potrawa kojarzy się mu z Włochami, usłyszymy „pizza” i „pasta”, czyli spaghetti. Wśród samych Włochów najbardziej popularna jest pizza, jednak właściciele lokalnych pizzerii ma problem - pomimo kryzysu, coraz trudniej znaleźć pizzaioli, czyli piekarzy pizzy.
Włoskie zrzeszenie kupców i właścicieli lokali gastronomicznych informuje, że w pizzeriach brakuje rąk do pracy, i to pomimo kryzysu. Brak rąk do pracy może spowodować obniżenie jakości przygotowywanych dań, bowiem nie każdy może i potrafi piec prawdziwą włoską pizzę. Aby być prawdziwym pizzaioli, należy mieć do tego odpowiednie predyspozycje oraz w trakcie nauki i pracy zdobywać wymagane kwalifikacje.
Ze względu na brak wykwalifikowanych pizzaioli właściciele włoskich pizzerii nie mają innego wyboru i zaczynają zatrudniać niewykwalifikowane osoby, co może wpłynąć na jakość prawdziwej włoskiej pizzy.
Włosi kochają pizzę od lat, warto wspomnieć, że 75 procent Włochów je ją na kolację, a 8 procent na ... śniadanie. Ciężko zrozumieć ten fenomen, szczególnie w czasie, gdzie promuje się zdrowe żywienie, być może kryterium jest cena, gdyż pizza we Włoszech kosztuje tylko kilka euro.
Przy tej okazji warto dodać, że włoska pizza znacznie różni się od tej, którą możemy zjeść w popularnych sieciach w Polsce. Po pierwsze w menu jest tylko kilka, maksymalnie kilkanaście rodzajów pizzy. Po drugie każda z nich składa się tylko z 2-3 dodatków, często turysta może mieć wrażenie, że są one do siebie bardzo podobne - jednak dopiero w smaku czuć różnicę. I po trzecie, prawdziwa włoska pizza jest na bardzo cienkim cieście, którego w polskich najpopularniejszych/masowych lokalach nie znajdziemy.
Jeśli więc chcecie zjeść prawdziwą włoską pizzę, to czeka Was albo podróż do Włoch, albo poszukiwania niewielkiej kameralnej włoskiej pizzerii gdzieś w okolicy.
Fr, fot. photoxpress.com / 2013-04-15
Komentarze: