Krewetki to skorupiaki występujące zarówno w morzach jak i wodach słodkich. Poruszają się na małych nóżkach i oddychają skrzelami. Jest ich wiele gatunków - różnej wielkości, o różnym kształcie odnóży, a także w różnych kolorach tęczy.
Jak wszystkie owoce morza, krewetki są pokarmem bardzo zdrowym: niskokaloryczne, są bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, miedzi, magnezu, potasu i fosforu, a także selenu, który jest cennym antyoksydantem. Poza tym wszelkie jadalne mięczaki i skorupiaki zaopatrują ludzki organizm w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które są jednym z budulców tkanki mózgowej, a także odgrywają ważną rolę w syntezie hormonów - np. dopaminy, zwanej hormonem szczęścia. Jedyną ich wadą jest to, że mogą powodować uczulenia, a zawarte w nich puryny wpływają na podwyższenie kwasu moczowego we krwi (uwaga osoby z dną moczanową). Osoby z nadciśnieniem lub na diecie niskosodowej również powinny ograniczyć frutti di mare, czyli owoce morza, ponieważ zazwyczaj gotuje się je w osolonej wodzie.
Krewetki hoduje się na specjalnych „farmach krewetkowych”. Niestety, taka przemysłowa hodowla powoduje duże zniszczenie sąsiadujących z nią terenów. Przede wszystkim, aby uzyskać teren pod taką farmę wycina się duże połacie rosnących na przybrzeżnych, podmokłych terenach lasów mangrowych. Ponadto krewetki dokarmia się sztucznymi karmami, dla ochrony przed chorobami, podaje się im antybiotyki, a baseny opryskuje się pestycydami. Niestety, ścieki z farm odprowadza się na pobliskie tereny lub do lokalnych systemów wodnych. Co więcej, farmy krewetkowe są często używane przez zaledwie trzy do pięciu lat a następnie hodowlę przenosi się w inne miejsce.
A czy wiecie, że krewetki można hodować także w domowym akwarium, razem z rybkami? Oczywiście, akwarium musi być odpowiednio przygotowane; nasze skorupiaki nie powinny też mieszkać razem z agresywnymi rodzajami ryb, jak bojownik czy pielęgnica. Temperatura wody dla krewetek jest podobna jak dla większości ryb, czyli około 25 stopni (+/- 3 stopnie).
Krewetki do naszego akwarium powinniśmy kupować w autoryzowanych sklepach; przed dokonaniem zakupu należy poinformować, czy będziemy hodować je razem z rybkami i z jakimi oraz zasięgnąć informacji, na temat wymaganego przez nie pH wody, a także przydatnych akcesoriów, jak lampka czy odpowiedni filtr. Pamiętajmy, że od warunków hodowli, a także od diety zależy zdrowie i samopoczucie naszych podopiecznych.
Krewetki żywią się glonami, można kupić im mech jawajski; oprócz tego w sklepach akwarystycznych można kupić wiele rodzajów odpowiednich karm. Wiele z nich będzie też odpowiadało żyjącym w tym samym akwarium rybkom. Podobno krewetki Red Cherry (niewielkie, czerwone i najłatwiejsze w hodowli - dlatego polecane początkującym hodowcom) lubią od czasu do czasu zjeść kawałek... banana. Z naturalnych produktów podajemy im także pokrzywę , kapustę pekińską i szpinak. W sumie krewetka zje prawie wszystko. Można też raz w tygodniu zarządzić im dzień postu, aby zachęcić je do posprzątania akwarium z glonów.
Ale krewetki bardziej są znane jako przysmak - w Polsce naprawdę przysmak, pochodzący wyłącznie z importu i nie tani, a więc nie dla każdego dostępny.
Owoce morza są bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w Australii, Indiach, Laosie, Kambodży, Wietnamie, Tajlandii, czy morskich regionach Chin i Japonii. W Europie krewetki występują u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Włoch. Najdroższe i uznane za rarytas to te pochodzące z mórz zimnych: Morza Północnego i okolic Grenlandii.
W odróżnieniu od ostryg, które zjadamy na surowo, krewetki przed podaniem należy krótko gotować. Niezależnie od ubarwienia, jakim obdarowała je natura, po ugotowaniu przyjmują barwę pomarańczowo - czerwoną lub różową. Ich rozmiar i cenę określa liczba stworzonek mieszczących się w pół kilogramie - chodzi o krewetki bez skorupek. „Miarą” krewetek ze skorupkami jest jeden kilogram. I tak w przypadku krewetek olbrzymich, zwanych królewskimi jest to 15-18 sztuk, dużych - 25-30, ale średnich już 40-50. Najtańsze są małe, szare krewetki, są też mniej smaczne.
Z krewetek przede wszystkim przyrządza się różne rodzaje ciepłych i zimnych przystawek, w różnorakich, często bardzo wyrafinowanych zestawieniach - z owocami cytrusowymi, grzybami, sosami. Mogą też wchodzić w skład dania podstawowego.
We Włoszech podaje się krewetki z różnymi rodzajami makaronów albo z risottem, a także w formie sałatek. A w kuchniach Dalekiego Wschodu często podawane są z ryżem, w różnych rodzajach sosów słodko - kwaśnych i z dodatkiem rzadko używanych u nas przypraw i dodatków, na przykład młodych pędów bambusa.
Krewetki najlepiej jeść świeże (w ciągu 24 godzin od złowienia). W dzisiejszych czasach większe zakupy robi się raz w tygodniu, większość smakoszy zadowala się więc krewetkami mrożonymi. W Polsce można kupić krewetki mrożone, nie są jednak tanie. Takie krewetki mają jedną zaletę - zazwyczaj są już bez skorupek. Obieranie krewetek, choć niezbyt trudne, nie jest też przyjemne.
I na koniec hiszpański przepis na krewetki z czosnkiem dla czterech osób:
Sposób przygotowania:
Świeże krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, czyścimy. Płuczemy w osolonej wodzie i osączamy na sicie. Mrożone krewetki można rozmrozić przez zanurzenie w zamkniętej, plastykowej torebce do zimnej wody. Jeżeli używamy mrożonych krewetek, nie płuczemy ich w osolonej wodzie.
Papryczkę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy na 12 kawałków. Czosnek obieramy, płuczemy i drobno siekamy.
W dużej misce mieszamy krewetki z czosnkiem i lekko solimy. Odstawiamy na 5 minut.
Do 4 koktailek wlewamy po 2 łyżki oleju, wkładamy po 3 kawałki papryczki i porcje krewetek. Mieszamy, wstawiamy do średnio gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 15 min, aż krewetki staną się różowe. Podczas pieczenia odwracamy kilka razy.
Podajemy od razu ze świeżym, białym pieczywem lub grzankami.
kangur | Mniam mniam :D |
maciekart | bardzo lubię :D |