Każdy miłośnik kawy wie, jak bardzo ważnym, wręcz nieodłącznym elementem podróży ona jest! Kiedy wyjeżdżamy w dłuższą drogę, robimy sobie ulubioną kawę do termosu czy też kubka termicznego, a kiedy już ją wypijemy, zazwyczaj kupujemy kolejny gorący napój w czasie postoju.
Ukochaną kawę możemy jednak zabrać ze sobą w podróż nie tylko w formie płynnej... Oto przepisy na doskonałe kawowe desery, które w cudowny sposób umilą drogę do celu!
Doskonałe lekkie ciasto, które sprawdzi się idealnie na absolutnie każdą okazję. Można użyć do jego przygotowania rozmaitych owoców. Jego ogromną zaletą jest szybkość przygotowania - nie pieczemy go w piekarniku.
Potrzebne składniki:
Masa kawowa:
Masa budyniowa:
Dodatkowo:
Najpierw przygotowujemy masę kawową. W tym celu oddzielamy żółtka od białek. Wkładamy żółtka do miski, dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy serek mascarpone, kawę rozpuszczalną (sypką!), ponownie miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy.
Następnie przygotowujemy masę budyniową. Robimy budyń wedle przepisu. Ucieramy margarynę z cukrem, łączymy z wystudzonym budyniem.
Herbatniczki lub też biszkopty możemy nasączyć lekko w alkoholu lub w kawie. Wykładamy je na blachę i przykrywamy masą budyniową. Na masę wykładamy pokrojone brzoskwinie. Na owoce wykładamy masę kawową. Wierzch ciasta prószymy kawą mieloną oraz kakao.
Nasza rada: Jajka parzymy przez kilka sekund we wrzątku przed rozbiciem. Gotowe ciasto wkładamy na chwilę do lodówki, aby nieco stężało.
Potrzebne składniki:
Biszkopt:
Masa śmietankowa:
Masa kawowa:
Dodatkowo:
Przygotowujemy biszkopt. Ubijamy jajka i cały czas miksując dodajemy po odrobinie cukru. Następnie dodajemy po trochę mąki ziemniaczanej i pszennej, kakao, proszek do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników. Przekładamy masę do blachy i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 st. C.
Przygotowujemy masę kawową. Rozpuszczamy kawę i żelatynę w około 30 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i cały czas miksując wlewamy przestudzoną żelatynę z kawą.
Biszkopt studzimy i nasączamy go kawą (1 łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 3 łyżkach wody). Wykładamy masę kawową na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę śmietankową. Rozpuszczamy żelatynę w około 30 ml gorącej wody. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i cały czas miksując wlewamy przestudzoną żelatynę. Wykładamy masę śmietankową na masę kawową. Robimy to ostrożnie, aby nie wymieszać ze sobą mas i stworzyć dwie równe warstwy. Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami czekolady lub oprószamy kakao.
Nasza rada: Jajka parzymy przez kilka sekund we wrzątku przed rozbiciem. Gotowe ciasto wkładamy na co najmniej 2-3 godziny do lodówki, aby dobrze stężało.
Więcej przepisów na kawowe desery znajdziesz na stronie Przepisnakawe.pl.
Brak komentarzy. |