Podróże, wakacje
Wakacje
Nawigacja: Strona główna » Artykuł
Porada miesiąca: Zobacz jak tanio zarezerwować hotel! >>

Z kaszą dookoła świata, czyli podróże kulinarne w Twojej kuchni

Z kaszą dookoła świata, czyli podróże kulinarne w Twojej kuchni

Pourlopowa tęsknota za dniami spędzonymi w różnych zakątkach świata to nie tylko ból związany z powrotem do szarej codzienności po wakacyjnym pobycie w miejscu totalnie odmiennym od miejsca zamieszkania, ale również wspomnienia wyjątkowych smaków kuchni świata, jakie mieliśmy okazję poznać za granicą.
 

Na szczęście - niektóre potrawy nawet z odległych z kuchni świata możesz przyrządzić z użyciem różnych rodzajów kasz w swojej kuchni. Wystarczy poszukać inspiracji!

Kasza kukurydziana po włosku, czyli polenta

Historia kaszy kukurydzianej sięga korzeniami Ameryki Południowej, natomiast w Europie znalazła się dzięki Kolumbowi, który przywiózł ją podczas jednych ze swoich wypraw. Kasza kukurydziana to nie tylko jeden z ważnych składników w kuchni meksykańskiej (wyrabia się z niej tortille), rumuńskiej (podstawa mamałygi), ale również istotny produkt w kuchni włoskiej.

Tradycyjna włoska polenta, odmiana mamałygi, była daniem ludowym przygotowywanym z mąki kasztanowej, którą współcześnie zastąpiła kasza kukurydziana.

Polentę podaje się na ciepło - z żółtym serem (twardym, np. startym parmezanem) i bardzo gęstym sosem, ale także na zimno - np. z plasterkami cukinii, pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek. Kukurydzianą polentę możesz podawać także grillowaną, pokrojoną w grubsze plastry.

Aby danie prezentowało się atrakcyjniej na talerzu, polentę możesz pokroić w inne kształty, np. za pomocą foremek do ciastek czy szklanek do wycinania kółek z ciasta na pierogi. Wypróbuj tradycyjne przepisy na polentę, ale nie obawiaj się także wariacji i eksperymentowania z różnymi kompozycjami składników!

Sałatka warzywna z bulgurem z kuchni arabskiej


Kasza bulgur, wymagająca tylko zalania wrzątkiem na kwadrans, jest składnikiem wielu orientalnych dań - nie tylko sałatki tabbouleh, czyli wegetariańskiego dania w kuchni arabskiej, ale również potraw kuchni tureckiej, syryjskiej i armeńskiej.

Aby przygotować prostą sałatkę tabbouleh, wymieszaj porcję kuskusu lub kaszy bulgur z pokrojonymi pomidorami, plastrami ogórka, posiekaną w kostkę czerwoną cebulą, dopraw całość oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, miętą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Podawaj na zimno i na ciepło.

Libańska sałatka tabbouleh w wersji alternatywnej może być przyrządzana także z kuskusem, czosnkiem i podawana na liściach sałaty. Czasami (serwowana w niewielkich porcjach) pełni również rolę przystawki podawanej z sałatą rzymską.

Zobacz przepis na kuskus z warzywami:

https://www.youtube.com/watch?v=mw1j4P-j1j8

Sycące danie po rosyjsku, czyli Boeuf Stroganow z kaszą gryczaną


Nazwa tego gęstego i aromatycznego pomidorowo-musztardowego gulaszu z polędwicy wołowej i chudej wieprzowiny pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała Aleksandra Grigojewicza Stroganowa, a łączy w sobie tradycję kuchni francuskiej z kuchnią rosyjską.

W takim razie - Boeuf Stroganow czy Strogonow? Jeżeli weźmiemy pod uwagę nazwisku postaci powiązanej z tym daniem, druga nazwa jest omyłkowa, aczkolwiek właśnie ona przyjęła się w polskiej kuchni i jest popularna w gastronomii.

Przygotuj to gotowania kaszę (ewentualnie gryczaną możesz zastąpić jaglaną) i rozpocznij przyrządzanie gulaszu: 300 g polędwicy i 700 g wieprzowiny (lub 1 kg polędwicy) pokrój w paski, obtocz w mące i podsmaż na dwóch łyżkach oleju.

W międzyczasie podsmaż cebulę i dodaj ją do mięsa. Całość zalej 300 ml wody, dopraw ulubionymi przyprawami i duś do miękkości mięsa.

Na koniec duszenia dodaj musztardę (1 łyżeczkę musztardy ostrej bądź łagodnej w zależności od upodobań), słodką paprykę (2 łyżeczki, mniej - jeżeli chcesz wybrać ostrą) i przecier pomidorowy (2 łyżeczki - pamiętaj, że jego kwaskowatość możesz zrównoważyć cukrem). Wymieszaj całość i zagęść śmietaną 18% (ok. 50 ml).

Podawaj jeszcze ciepłe, z surówką i dodatkami.

Przepisy na wiele innych dań z kaszą i kulinarne inspiracje znajdziesz na stronie Smakasze - 10 rodzajów kasz, z której pochodzą pomysły na kasze w kuchniach świata.

/ Fr/wh /

Komentarze:


Brak komentarzy.


Aby skomentować musisz być zalogowany.

REKLAMA