Pourlopowa tęsknota za dniami spędzonymi w różnych zakątkach świata to nie tylko ból związany z powrotem do szarej codzienności po wakacyjnym pobycie w miejscu totalnie odmiennym od miejsca zamieszkania, ale również wspomnienia wyjątkowych smaków kuchni świata, jakie mieliśmy okazję poznać za granicą.
Na szczęście - niektóre potrawy nawet z odległych z kuchni świata możesz przyrządzić z użyciem różnych rodzajów kasz w swojej kuchni. Wystarczy poszukać inspiracji!
Historia kaszy kukurydzianej sięga korzeniami Ameryki Południowej, natomiast w Europie znalazła się dzięki Kolumbowi, który przywiózł ją podczas jednych ze swoich wypraw. Kasza kukurydziana to nie tylko jeden z ważnych składników w kuchni meksykańskiej (wyrabia się z niej tortille), rumuńskiej (podstawa mamałygi), ale również istotny produkt w kuchni włoskiej.
Tradycyjna włoska polenta, odmiana mamałygi, była daniem ludowym przygotowywanym z mąki kasztanowej, którą współcześnie zastąpiła kasza kukurydziana.
Polentę podaje się na ciepło - z żółtym serem (twardym, np. startym parmezanem) i bardzo gęstym sosem, ale także na zimno - np. z plasterkami cukinii, pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek. Kukurydzianą polentę możesz podawać także grillowaną, pokrojoną w grubsze plastry.
Aby danie prezentowało się atrakcyjniej na talerzu, polentę możesz pokroić w inne kształty, np. za pomocą foremek do ciastek czy szklanek do wycinania kółek z ciasta na pierogi. Wypróbuj tradycyjne przepisy na polentę, ale nie obawiaj się także wariacji i eksperymentowania z różnymi kompozycjami składników!
Aby przygotować prostą sałatkę tabbouleh, wymieszaj porcję kuskusu lub kaszy bulgur z pokrojonymi pomidorami, plastrami ogórka, posiekaną w kostkę czerwoną cebulą, dopraw całość oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, miętą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Podawaj na zimno i na ciepło.
Libańska sałatka tabbouleh w wersji alternatywnej może być przyrządzana także z kuskusem, czosnkiem i podawana na liściach sałaty. Czasami (serwowana w niewielkich porcjach) pełni również rolę przystawki podawanej z sałatą rzymską.
Zobacz przepis na kuskus z warzywami:
https://www.youtube.com/watch?v=mw1j4P-j1j8
W takim razie - Boeuf Stroganow czy Strogonow? Jeżeli weźmiemy pod uwagę nazwisku postaci powiązanej z tym daniem, druga nazwa jest omyłkowa, aczkolwiek właśnie ona przyjęła się w polskiej kuchni i jest popularna w gastronomii.
Przygotuj to gotowania kaszę (ewentualnie gryczaną możesz zastąpić jaglaną) i rozpocznij przyrządzanie gulaszu: 300 g polędwicy i 700 g wieprzowiny (lub 1 kg polędwicy) pokrój w paski, obtocz w mące i podsmaż na dwóch łyżkach oleju.
W międzyczasie podsmaż cebulę i dodaj ją do mięsa. Całość zalej 300 ml wody, dopraw ulubionymi przyprawami i duś do miękkości mięsa.
Na koniec duszenia dodaj musztardę (1 łyżeczkę musztardy ostrej bądź łagodnej w zależności od upodobań), słodką paprykę (2 łyżeczki, mniej - jeżeli chcesz wybrać ostrą) i przecier pomidorowy (2 łyżeczki - pamiętaj, że jego kwaskowatość możesz zrównoważyć cukrem). Wymieszaj całość i zagęść śmietaną 18% (ok. 50 ml).
Podawaj jeszcze ciepłe, z surówką i dodatkami.
Przepisy na wiele innych dań z kaszą i kulinarne inspiracje znajdziesz na stronie Smakasze - 10 rodzajów kasz, z której pochodzą pomysły na kasze w kuchniach świata.
Brak komentarzy. |