Sery pleśniowe albo się uwielbia, albo... wręcz przeciwnie. Jeśli należysz do ich wielbicieli - witamy w klubie. Jeśli nie - mamy nadzieję zmienić Twoje postrzeganie tego przysmaku. Spraw swoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę i zakochaj się w wyjątkowym aromacie. Sery pleśniowe najczęściej podawane są jako przekąska. Deska serów i wędlin różnego rodzaju to łatwy, szybki i smaczny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi. Warto jednak urozmaicić smak tych specjałów - wzbogacić i, tym samym, odkryć go na nowo. Sery z białą czy niebieską pleśnią doskonale łączą się z produktami słodkimi i słonymi. Warto zmieniać im towarzystwo wraz ze zmianą pory roku. Myśląc o zbliżającej się jesieni, pomyśl też o jej darach - niech zagoszczą na Twoim talerzu.
Ser z darami lasu
Czerwona borówka to owoc, który rośnie w polskich lasach, a jej smak i właściwości porównywane są do tych, jakie cechują żurawinę. Konfitura z borówki doskonale komponuje się z serem typu Camembert. Jak podawać ten duet? Sposób tradycyjny - ser na zimno lub ciepło polany borówką - może być nieco nudny i zbyt popularny. Przecież już ustaliliśmy, że potrzebujemy zaskoczenia i odkrycia sera na nowo. Co powiesz na sałatkę? Połączenie ulubionych liści sałaty z kawałkami sera pleśniowego Castello, gruszką, orzechami włoskimi i ciepłym sosem borówkowym brzmi pysznie... i tak też smakuje. Dodatkowo takie danie jest łatwe w przygotowaniu, dość niskokaloryczne, ale sycące. Jeśli masz możliwość przygotowania własnoręcznie konfitury z borówki - zrób to. Jeśli nie, po prostu udaj się do sklepu. Słoiczek ze słodkim przysmakiem można łączyć także z mięsami - zaopatrzenie się chociaż w jedną sztukę to zatem doskonały pomysł.
Rosła kalina...
Kalina to krzew rosnący w wilgotnych lasach. Ceni się ją za piękne kwiaty. Bujne, białe kwiatostany cieszą oko wiosną i latem, by potem, jesienią, rozpieszczać kubki smakowe. Choć wykorzystywanie owoców kaliny w kuchni nie jest jeszcze bardzo popularne, trendy szybko się zmieniają. Idziemy z duchem czasu i, za sprawą szefów kuchni oraz mistrzów kulinarnych, którzy do przyrządzania potraw używają rozmaitych składników, decydujemy się na kulinarne eksperymenty. Pora sięgnąć po piękną, soczystą, czerwoną kalinę. Najlepiej smakuje w postaci żelowej konfitury. Znalezienie takiej w tradycyjnym sklepie graniczy z cudem. W jej poszukiwaniu można jednak zajrzeć do sklepów z żywnością ekologiczną (jest ich coraz więcej). Oczywiście najlepiej konfiturę przygotować samemu. Owoce kaliny koralowej warto wzbogacić intensywnym smakiem goździków. Będzie się ona doskonale komponować z delikatnym serem z białą pleśnią. Takie zestawienie smaków doskonale łączy się z delikatnym mięsem kurczaka. Pierś drobiową można podać pod pierzynką z sera, który na ciepłym mięsie delikatnie się roztopi.
Czerwone korale
Nadziewane na sznurek koraliki czerwonej jarzębiny, nieodzownie kojarzące się z jesienią, wywołują wspomnienia z dzieciństwa. By zachować magię na dłużej, warto sięgnąć po ten wyjątkowo owoc. Na słoikach z jarzębinowym przysmakiem widnieje informacja: do dań mięsnych i serów. Właśnie smak owoców jarzębiny doskonale będzie współgrać np. z serami pleśniowymi Castello. Można go łączyć zarówno z tymi z białą, jak i niebieską pleśnią. Delikatna słodycz konfitury „zagra” z intensywnością i ostrością sera tak, że połączenie to stanie się Twoim ulubionym. Jeśli z kolei szukasz pomysłu na delikatną, ale ciekawą w smaku przekąskę, sięgnij po pszenną bagietkę, posyp ją serem i wstaw do piekarnika. Tak przygotowane grzanki udekoruj pomarańczowym, jarzębinowym żelem. To małe co nieco może stanowić dodatek do sałatek czy mięs. Jarzębina będzie z pewnością zaskoczeniem dla osób, które do tej pory nie miały okazji jej zasmakować.
Ser pleśniowy to wyjątkowy składnik, który po prostu musi znaleźć się w Twojej kuchni - przede wszystkim dlatego, że ma niebywały smak. Co więcej, możesz go łączyć z produktami, dla których niełatwo znaleźć odpowiednie „towarzystwo”. Słone sery pleśniowe o ostrym smaku w duecie z delikatnie słodkimi, czerwonymi konfiturami to zaskoczenie, w którym trudno nie zakochać się od pierwszego... posmakowania. Zainteresowany? Wejdź na http://www.castellocheese.com/pl-pl/
Brak komentarzy. |