Podróże, wakacje
Wakacje
Nawigacja: Strona główna » Artykuł
Porada miesiąca: Zobacz jak tanio zarezerwować hotel! >>

Polenta - czy to tylko włoska potrawa?

Polenta - czy to tylko włoska potrawa?

Nazwa polenty - narodowej włoskiej potrawy - pochodzi z łaciny, z której rozwinął się współczesny język włoski. Początkowo przygotowywano polentę z wody i mąki kasztanowej; obecnie zazwyczaj używa się mąki lub kaszki kukurydzianej. Drugą co do popularności jest polenta z kaszy gryczanej.
 

Republika wenecka prowadziła w pewnym okresie dość intensywne wojny. Trzon jej armii stanowili chłopi, którzy nie mogli w związku z tym uprawiać roli. Ratunkiem okazała się sprowadzona z Ameryki kukurydza. Choć początkowo była uważana za coś egzotycznego, jej uprawa nie wymagała dużych nakładów pracy, więc szybko stała się popularna.

Wycieczki do Włoch - sprawdź ofertę i ceny >>

Obecnie znane są trzy rodzaje polenty: klasyczna żółta, biała podawana do ryb (niekiedy grillowana) i czarna polenta z gryki, o bardzo osobliwym smaku (zwana przez Włochów polenta nera).

Podstawowa receptura na polentę nie jest trudna: do osolonej wody powoli wsypujemy kaszkę lub mąkę kukurydzianą i wciąż mieszając gotujemy co najmniej 45 minut. Danie jest gotowe, gdy zaczyna odrywać się od dna garnka. Problem w tym, że mieszanie wciąż gęstniejącej papki wymaga sporo siły.

Gotową polentę wykładamy na zwilżoną wodą drewnianą deskę, wyrównujemy boki i wierzch. Można ją jeść na gorąco, ale też można poczekać, aż wystygnie i całkowicie stężeje. Wtedy można ją jeść na naprawdę bardzo wiele sposobów. Niektórzy jedzą polentę ze słoniną i serem, inni z grzybami, masłem, śmietaną. Polenta con la zucha to polenta gotowana z dodatkiem masy z dyni. Jada się ją z ciepłym mlekiem. Przygotowaną poprzedniego dnia stężałą na kamień polentę można jeść mocząc jej kawałki w mleku.

Polenta nera (czyli czarna) jest gotowana tak samo, jak żółta, tylko zamiast mąki kukurydzianej dodaje się gryczaną. Podaje się ją najczęściej z filetami z sardeli, lub innych ryb, które podsmaża się na maśle i rozkłada na polencie i zapieka, wcześniej obsypawszy je parmezanem.

Sama polenta nie ma wielu witamin. Dlatego, w ubogich regionach Włoch, gdzie jedzono ją bez dodatków, wiele było przypadków awitaminozy. Z drugiej strony - ciepła polenta dawała uczucie sytości, a w zimie rozgrzewała całe ciało. Dawniej wspólne jedzenie polenty stawało się okazją do spotkań i rozmowy, rytuałem spędzania chłodnego i deszczowego dnia. Do dziś podaje się polentę jako pierwsze danie w święta Bożego Narodzenia, a na Nowy Rok podaję się polentę z soczewicą, która ma symbolizować pieniądze.

Obecnie w sklepie można kupić polentę w proszku, którą przygotowuje się w kilka minut, ale chyba nic nie zastąpi smaku „prawdziwej”, własnoręcznie przygotowanej potrawy.

A czy wiecie, że polenta już dawno była znana nie tylko we Włoszech? Właściwie chodzi tu o mamałygę - potrawę bardzo do polenty podobną, jedzoną przez ubogich mieszkańców wielu rejonów Rumunii, na Węgrzech i w kilku innych krajach Europy południowo - wschodniej. Nawet w Polsce - we wschodniej Małopolsce - jada się tę potrawę.

Mamałygę gotuje się bardzo podobnie jak polentę - mąkę kukurydzianą gotujemy w wodzie lub mleku. Konsystencja potrawy zależy od stosunku użytych składników. Dzisiaj mamałygę najłatwiej jest ugotować w szklanym naczyniu w kuchence mikrofalowej, gdyż unikniemy w ten sposób przypalenia. Czy polenta lub mamałyga są smaczne? Pewnie zależy, co kto lubi. Sama podstawowa potrawa pewnie nie jest niczym nadzwyczajnym, ale można podawać ją na bardzo wiele sposobów. A może ktoś zaproponuje kolejny sposób na wzbogacenie polenty?

I na koniec - jako ciekawostka - szybki i łatwy przepis na cytrynowe ciasto z polentą.

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 1,25klanki mąki,
  • 0,5szklanki polenty (kaszy kukurydzianej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 cytryny,
  • 0,75 szklanki cukru (do syropu cytrynowego).
Sposób przyrządzania:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło ubić mikserem, dodając cukier i skórkę startą z cytryn. Po jednym dodać 3 całe jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Tę mąkę i pół szklanki suchej polenty (kaszy kukurydzianej) dodać do masy maślanej i dobrze wymieszać. Pieczemy ok. 35 minut. W tym czasie przygotować syrop cytrynowy: wycisnąć sok z cytryn, przelać do garnuszka i dodać szklankę wody i 0,75 szklanki cukru. Gotować mieszając co jakiś czas, aż zacznie gęstnieć. Odstawić ciasto na pół godziny, a następnie odwrócić na talerz. Zdjąć papier, nakłuć ciasto w kilkunastu miejscach patyczkiem do szaszłyków. Polać równomiernie syropem i zostawić do ostygnięcia.

/ mso, fot. wikimedia.org /

Komentarze:


Brak komentarzy.


Aby skomentować musisz być zalogowany.

REKLAMA