Podróże, wakacje
Wakacje
Nawigacja: Strona główna » Artykuł
Porada miesiąca: Zobacz jak tanio zarezerwować hotel! >>

Gulasz węgierski i inne popularne dania z tego kraju

Gulasz węgierski i inne popularne dania z tego kraju

Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskich. Bazą dla większości tutejszych potraw są mięsa (przykładem takiego dania chociażby gulasz węgierski), sezonowane warzywa oraz aromatyczne potrawy. Żadna z nich nie mogłaby się obyć również bez papryki, którą serwuje się w najróżniejszych postaciach - od marynowanej, przez suszoną, po sproszkowaną. Jakich potraw warto zasmakować wybierając się na Węgry?
 

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski to danie aromatyczne, wyraziste w smaku i bardzo sycące. Dobrze smakuje zarówno z chlebem, jak i plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, ziemniakami czy ryżem lub kaszą. Bazą potrawy jest mięso wołowe oraz warzywa. Wołowinę oczyszcza się, kroi w kostkę, soli, doprawia i podsmaża. Kolejny etap to przełożenie jej do rondla i duszenie razem z bulionem i warzywami takimi, jak cebula, czosnek, papryka, marchewka, pomidory, por czy pieczarki. Przed podaniem, gulasz węgierski należy gotować przez co najmniej godzinę. Pomysły na gulasz węgierski znajdziesz na: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/gulasz/gulasz-wegierski

Zupa gulasz węgierski

Zupa na bazie gulaszu węgierskiego jest bardzo gęsta i syta. Wołowinę przesmaża się tutaj na patelni i doprawia solą, czosnkiem oraz kminkiem. Gdy mięso jest miękkie, dodaje się do niego pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki oraz seler naciowy. Całość zalewa się bulionem warzywnym lub mięsnym i gotuje tak, żeby mięso przeszło warzywnym wywarem. Zupa gulasz węgierski najlepiej smakuje z kromką chleba lub lanymi kluskami. W roli przyprawy występuje tu dużą ilość czosnku, ostrej papryki oraz ziołowego pieprzu.

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Rodzaj placka ziemniaczanego, który przygotowuje się z ziemniaków, cebuli, mąki, mięsa wieprzowego, czosnku oraz przypraw i serwuje z gulaszem węgierskim lub śmietaną oraz białą kapustą z sosem czosnkowym.

Leczo węgierskie

Tradycyjne węgierskie leczo to jednogarnkowa potrawa składająca się z papryki, pomidorów i cebuli oraz sosu pomidorowego. Warzywa przesmaża się na patelni, a następnie dusi w garnku w sosie, który wytworzył się z pomidorów. Potrawę można urozmaicić dodając do niej cukinię, kabaczek, kiełbasę, boczek lub ostrą paprykę chili. Danie doprawia się solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Bogracz

Nazwa dania wywodzi się od kotła, w którym się je przyrządzania. Równie często mówi się na nie „gulasz wołowy po węgiersku”. W jej skład wchodzi mięso wołowe, ewentualnie wieprzowe, boczek, ziemniaki, cebula, czosnek oraz duża ilość ostrej papryki. Tego typu gulasz węgierski jest bardzo gęsty i pikantny.

Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku świetnie sprawdzą się w roli zarówno obiadu, kolacji, jak i przekąski. Charakteryzują się one lekko słodkim, intensywnym smakiem. Takie śledzie można podawać solo lub z piklami, surówkami czy pieczywem. Filety z ryby należy najpierw namoczyć w mleku, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni podsmaża się cebulę, paprykę i pieczarki. Po kilku minutach warzywa zalewa się przecierem pomidorowym, soli, dusi, a następnie polewa ryby tak powstałym sosem.

/ Frwh /

Komentarze:


Brak komentarzy.


Aby skomentować musisz być zalogowany.

REKLAMA