Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskich. Bazą dla większości tutejszych potraw są mięsa (przykładem takiego dania chociażby gulasz węgierski), sezonowane warzywa oraz aromatyczne potrawy. Żadna z nich nie mogłaby się obyć również bez papryki, którą serwuje się w najróżniejszych postaciach - od marynowanej, przez suszoną, po sproszkowaną. Jakich potraw warto zasmakować wybierając się na Węgry?
Gulasz węgierski to danie aromatyczne, wyraziste w smaku i bardzo sycące. Dobrze smakuje zarówno z chlebem, jak i plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, ziemniakami czy ryżem lub kaszą. Bazą potrawy jest mięso wołowe oraz warzywa. Wołowinę oczyszcza się, kroi w kostkę, soli, doprawia i podsmaża. Kolejny etap to przełożenie jej do rondla i duszenie razem z bulionem i warzywami takimi, jak cebula, czosnek, papryka, marchewka, pomidory, por czy pieczarki. Przed podaniem, gulasz węgierski należy gotować przez co najmniej godzinę. Pomysły na gulasz węgierski znajdziesz na: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/gulasz/gulasz-wegierski
Zupa na bazie gulaszu węgierskiego jest bardzo gęsta i syta. Wołowinę przesmaża się tutaj na patelni i doprawia solą, czosnkiem oraz kminkiem. Gdy mięso jest miękkie, dodaje się do niego pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki oraz seler naciowy. Całość zalewa się bulionem warzywnym lub mięsnym i gotuje tak, żeby mięso przeszło warzywnym wywarem. Zupa gulasz węgierski najlepiej smakuje z kromką chleba lub lanymi kluskami. W roli przyprawy występuje tu dużą ilość czosnku, ostrej papryki oraz ziołowego pieprzu.
Tradycyjne węgierskie leczo to jednogarnkowa potrawa składająca się z papryki, pomidorów i cebuli oraz sosu pomidorowego. Warzywa przesmaża się na patelni, a następnie dusi w garnku w sosie, który wytworzył się z pomidorów. Potrawę można urozmaicić dodając do niej cukinię, kabaczek, kiełbasę, boczek lub ostrą paprykę chili. Danie doprawia się solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Nazwa dania wywodzi się od kotła, w którym się je przyrządzania. Równie często mówi się na nie „gulasz wołowy po węgiersku”. W jej skład wchodzi mięso wołowe, ewentualnie wieprzowe, boczek, ziemniaki, cebula, czosnek oraz duża ilość ostrej papryki. Tego typu gulasz węgierski jest bardzo gęsty i pikantny.
Brak komentarzy. |