Podróże, wakacje
Wakacje
Nawigacja: Strona główna » Artykuł
Porada miesiąca: Zobacz jak tanio zarezerwować hotel! >>

Cukinia na włoskie sposoby

Cukinia na włoskie sposoby

Cukinia jest wszechobecna i powszechnie znana, ale nie zawsze tak było. Na próżno szukać przepisów, których byłaby składnikiem, w książkach kucharskich naszych babć czy nawet mam. Nie każdy wie, że cukinię zawdzięczamy Włochom, zobaczmy więc jakie włoskie potrawy przyrządzimy z cukinii.
 

Pomimo stosunkowo krótkiej obecności na rynku polskim, cukinia karierę zrobiła ogromną. Dziś bez trudu można ją kupić w supermarketach, co więcej jest dostępna przez cały rok. Pochodzi z rodziny dyniowatych, o czym świadczy też nazwa: włoskie zucchini to zdrobnienie od zucca - dynia. Kolejny produkt w sferze kulinarnej, za który możemy być wdzięczni Włochom, to oni bowiem wyhodowali nowe warzywo. Miało to miejsce pod koniec XIX wieku, od tamtej pory wymyślili oni wiele sposobów na jedzenie tego warzywa. Do Polski cukinia dotarła dopiero kilkanaście lat temu, ale obecnie jest bardzo popularna. A oto kilka włoskich przepisów na jej przyrządzenie (niektóre już są troszkę spolszczone).

Zupa z cukinii (przepis wegetariański)

Składniki:
1 mały por, 2 duże cukinie, oliwa z oliwek, makaron nitki, 2 łyżki śmietany, drobiowa kostka rosołowa, włoszczyzna (pół małej marchwi, 1/3 małej pietruszki, kawałeczek selera), 2 listki świeżej bazylii.

Przygotowanie:
Umyć warzywa i zioła. W garnku o grubym dnie poddusić na oliwie z oliwek pokrojony drobno por. Następnie zalać litrem wody i zagotować. W tym czasie obrać marchew, pietruszkę i seler, po czym zetrzeć je na tarce oraz ugotować makaron. Kiedy wywar zacznie się gotować, dorzucić kostkę rosołową i startą włoszczyznę. Pokroić w grubą kostkę cukinię i dodać do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania wrzucić listki bazylii. Kiedy warzywa będą miękkie, zaprawić śmietaną i zagotować. Na koniec można dorzucić ugotowany wcześniej makaron lub nakładać go bezpośrednio na talerz i zalewać zupą.

Placki z cukinii (przepis wegetariański)

Składniki:
2 średnie cukinie, odrobina pora (ok. 3 cm małego pora), 2 jajka, mąka, sól, zioła prowansalskie, łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera), 2 łyżki śmietany, olej (lub lepiej oliwa z oliwek).

Przygotowanie:
Cukinie umyć i odciąć końcówki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć i przełożyć do misy. Umyty por pokroić drobniutko i dorzucić do cukini. Nad misą rozbić jajka, posolić i dodać zioła prowansalskie, parmezan, śmietanę i mąkę (dodać jej tyle, by konsystencja masy przypominała tę na placki ziemniaczane). Można dodać odrobinę proszku do pieczenia. Smażyć na złocisty kolor. Można maczać w ulubionym sosie.

Cukinia panierowana (przepis wegetariański)

Składniki:
4 małe cukinie, 2 jajka, mąka, bułka tarta, olej (lub lepiej oliwa z oliwek), sól i zioła prowansalskie.

Przygotowanie:
Cukinie umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na półcentymetrowe paski. Rozbić jajka, rozbełtać je, osolić i dodać zioła prowansalskie. Paski cukinii obtaczać w mące, maczać w jajku i obtaczać w bułce. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Wyjmować i kłaść na papier, by odsączyć z tłuszczu.

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym (przepis wegetariański)

Przepis na to danie jest bardzo prosty, trudność sprawia natomiast zdobycie kwiatów cukinii. Można je znaleźć w bardzo niewielu sklepach. Można jednak porozmawiać z osobami sprzedającymi cukinię na targu, jeżeli sami hodują sprzedawane warzywa, może dostarczą nam również kwiaty cukinii.

Skladniki:
oliwa z oliwek (lub olej), kwiaty cukinii, szklanka mąki, 1 jajko, nieco więcej niższklanka wody gazowanej, pieprz, sól

Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać wodę, przyprawy i jajko. Składniki dobrze wymieszać, by powstało rzadkie ciasto jak na naleśniki. Do miski nalać wody i delikatnie opłukać w niej kwiaty cukinii. Na patelni rozgrzać oliwę. Osuszone papierem kwiaty ostrożnie zanurzać w cieście naleśnikowym i kłaść na patelnię. Smażyć na rumiano.

Cukinia nadziewana

Składniki:
1 bardzo duża cukinia, 20 dag mięsa mielonego, 1 cebulka, 1 czerwona papryka, ząbek czosnku, 15 dag pieczarek, twardy ser do starcia, sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, oliwa z oliwek (lub olej).

Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić i poddusić na oliwie. Pieczarki obrać, umyć, drobno pokroić i poddusić razem z cebulą. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Po chwili, kiedy pieczarki będą gotowe dodać mięso mielone, rozmieszać z pozostałymi składnikami, posypać curryi dusić kilka minut. Wydrążyć i umyć paprykę, po czym należy ją pokroić w drobną kostkę. Obrać czosnek i drobno go posiekać. Dodać paprykę, czosneki zioła prowansalskie do reszty, podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę. W tym czasie można umyć cukinię, odciąć same końcówki i wydrążyć nasiona (duże cukinie mają w środku dość spore nasiona, po wydrążeniu których otrzymamy idealne „naczynie” do napełnienia farszem). Podduszone składniki przekładamy na sitko, by pozbyć się zbędnej wody, poczym napełniamy nimi wydrążone cukinie, które posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika (najlepiej do jakiejś formy, by nam się nie przekręciły, gdyż są półokrągłe). Trzymamy w piekarniku do momentu aż cukinia będzie półmiękka (można to sprawdzić choćby widelcem).

Smacznego!

/ ama /

Komentarze:


Brak komentarzy.


Aby skomentować musisz być zalogowany.

REKLAMA