Podróże, wakacje
Wakacje
Nawigacja: Strona główna » Artykuł
Porada miesiąca: Zobacz jak tanio zarezerwować hotel! >>

Być jak Gordon Ramsey

Być jak Gordon Ramsey

Co jest wyznacznikiem dobrej restauracji? Co sprawia, że klienci wracają spragnieni kulinarnych wrażeń, a obłożenie sali jest tak duże, że stolik trzeba rezerwować z kilku tygodniowym wyprzedzeniem? Oczywiście jedzenie! Jednak talerz sam się nie napełni. Potrzebny jest jeszcze czynnik ludzki w postaci profesjonalnego szefa kuchni. Co więc charakteryzuje dobrego szefa kuchni?
 

Twardą ręką, lecz fair

Szef kuchni to przede wszystkim manager kuchni. Musi posiadać rozległą wiedzę kulinarną, mieć charyzmę, powinien kierować pracą kuchni twardą ręka, a jednocześnie być w porządku względem podlegającym mu współpracowników. Na sukces restauracji nie pracuje sam szef, lecz cały zespół, i to od lidera zależy, jak pokieruje pracą całej załogi w dość dużym zamieszaniu, jakie panuje w profesjonalnej kuchni. Wystarczy obejrzeć jeden z programów znanego na całym świecie szefa kuchni Gordona Ramseya. To niewyreżyserowana na potrzeby TV fikcja. Tak naprawdę wygląda codzienność w restauracyjnej kuchni na najwyższym poziomie.

Jak zostać szefem kuchni?

Tak naprawdę szefem kuchni może zostać każdy, jednak nie każdy osiągnie w tej profesji sukces, zdobędzie prestiż i uznanie nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie, o gwiazdce Michelin nie wspominając. Ani profesjonalna bluza kucharska zgodna np. z ofertą UNIFORMIX, ani fartuch, ani też zestaw najlepszych noży nie sprawią, że staniemy się z dnia na dzień światowymi sławami kulinarnymi. Tu liczy się przede wszystkim ciężka praca od podstaw, wyobraźnia kulinarna oraz ogromna wiedza zahaczająca nawet o takie dziedziny nauki, jak chemia czy fizyka. Profesjonalne gotowanie to nie tylko odpowiedni dobór składników, ale również umiejętne stosowanie procesów zachodzących podczas obróbki poszczególnych składników. Gdzie się tego nauczyć?

Smaku i wyobraźni kulinarnej nie da się nauczyć. Można jednak poznać odpowiednie techniki gotowania i przygotowywania składników w profilowanych szkołach kulinarnych oraz dostając się na staż do dobrych restauracji pod skrzydła najlepszych kucharzy. Praktyka i specyfika pracy w profesjonalnej kuchni, to najlepszy rodzaj nauki. Podpatrywanie, smakowanie, wąchanie i praktyczne ćwiczenie to sposób na wyrobienie w sobie własnego stylu gotowania. Z książek gotowania nie sposób się nauczyć.

Najlepsi z najlepszych

Warto tu wspomnieć o najznamienitszych światowych kucharzach, którzy żyli i rozwijali sztukę kulinarną na przestrzeni wieków. Byli to m.in.: Pierre Farncois de la Varenne, Marie-Antoine Carema czy też Paul Escoffier. Bardziej nam współcześni mistrzowie kuchni to np.: Ferran Adria, Heston Blumenthal, Herve This, Grant Achatz no i oczywiście Gordon Ramsey!

/ Fr/wh /

Komentarze:


Brak komentarzy.


Aby skomentować musisz być zalogowany.

REKLAMA