Co jest wyznacznikiem dobrej restauracji? Co sprawia, że klienci wracają spragnieni kulinarnych wrażeń, a obłożenie sali jest tak duże, że stolik trzeba rezerwować z kilku tygodniowym wyprzedzeniem? Oczywiście jedzenie! Jednak talerz sam się nie napełni. Potrzebny jest jeszcze czynnik ludzki w postaci profesjonalnego szefa kuchni. Co więc charakteryzuje dobrego szefa kuchni?
Szef kuchni to przede wszystkim manager kuchni. Musi posiadać rozległą wiedzę kulinarną, mieć charyzmę, powinien kierować pracą kuchni twardą ręka, a jednocześnie być w porządku względem podlegającym mu współpracowników. Na sukces restauracji nie pracuje sam szef, lecz cały zespół, i to od lidera zależy, jak pokieruje pracą całej załogi w dość dużym zamieszaniu, jakie panuje w profesjonalnej kuchni. Wystarczy obejrzeć jeden z programów znanego na całym świecie szefa kuchni Gordona Ramseya. To niewyreżyserowana na potrzeby TV fikcja. Tak naprawdę wygląda codzienność w restauracyjnej kuchni na najwyższym poziomie.
Tak naprawdę szefem kuchni może zostać każdy, jednak nie każdy osiągnie w tej profesji sukces, zdobędzie prestiż i uznanie nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie, o gwiazdce Michelin nie wspominając. Ani profesjonalna bluza kucharska zgodna np. z ofertą UNIFORMIX, ani fartuch, ani też zestaw najlepszych noży nie sprawią, że staniemy się z dnia na dzień światowymi sławami kulinarnymi. Tu liczy się przede wszystkim ciężka praca od podstaw, wyobraźnia kulinarna oraz ogromna wiedza zahaczająca nawet o takie dziedziny nauki, jak chemia czy fizyka. Profesjonalne gotowanie to nie tylko odpowiedni dobór składników, ale również umiejętne stosowanie procesów zachodzących podczas obróbki poszczególnych składników. Gdzie się tego nauczyć?
Smaku i wyobraźni kulinarnej nie da się nauczyć. Można jednak poznać odpowiednie techniki gotowania i przygotowywania składników w profilowanych szkołach kulinarnych oraz dostając się na staż do dobrych restauracji pod skrzydła najlepszych kucharzy. Praktyka i specyfika pracy w profesjonalnej kuchni, to najlepszy rodzaj nauki. Podpatrywanie, smakowanie, wąchanie i praktyczne ćwiczenie to sposób na wyrobienie w sobie własnego stylu gotowania. Z książek gotowania nie sposób się nauczyć.
Warto tu wspomnieć o najznamienitszych światowych kucharzach, którzy żyli i rozwijali sztukę kulinarną na przestrzeni wieków. Byli to m.in.: Pierre Farncois de la Varenne, Marie-Antoine Carema czy też Paul Escoffier. Bardziej nam współcześni mistrzowie kuchni to np.: Ferran Adria, Heston Blumenthal, Herve This, Grant Achatz no i oczywiście Gordon Ramsey!
Brak komentarzy. |